Dr. Nassaulaan 8, Assen

Inleiding

Het van omstreeks 1885 daterende WOONHUIS is gebouwd in een aan de neo-renaissance verwante bouwstijl met invloeden van de chaletstijl. Het vrijstaande huis is een van de vele voor de gegoede burgerij gebouwde panden in de "paleizenbuurt", die een onderdeel is van het beschermd stadsgezicht Assen. Het huis onderscheidt zich van de overige panden in de nabije omgeving door de met sierspanten verlevendigde puntgevels. De bescherming is beperkt tot de 19e-eeuwse opzet van het huis.

Omschrijving.

Het huis heeft een verdieping onder uitkragende, op korbelen steunende zadeldaken die zijn gedekt met tuiles du nord met platte wel en voorzien van originele houten dakkapelletjes met zinken wangen en uitkragende, op korbelen steunende zadeldakjes met pironbekroning. De gevels zijn voorzien van speklagen, gepleisterde plint, doorgetrokken geprofileerde onderdorpels en vensters onder diverse, geschilderde bogen met sluit- en aanzetstenen. Het rechter deel van asymmetrische voorgevel is een risaliet onder dwarskap. Het heeft op de begane grond een op een klein, betegeld terras uitkomende porte brisée met dubbel rondboog bovenlicht. Het balkon hierboven is niet origineel. De porte brisée die er op uitkomt staat onder een rondboog boogtrommel, die is ingevuld met een driepasboog. In de geveltop staat een gietijzeren roosvenster onder een uitkragend sierspant dat rust op korbelen en is voorzien van een makelaar met ijzeren windvaan. De twee traveeën brede linker gevelpartij heeft op de begane grond twee vensters onder segmentboog met boogtrommels die zijn ingevuld met lineaire stucversieringen. De vensters zijn door een gepleisterde liggende stootlijst met de plint verbonden. De verdiepingsvensters staan onder een liggende ellipsboog en zijn eveneens voorzien van lineaire stucversieringen in de boogtrommels. Het lagere, terugliggende bouwdeel links van het hoofdvolume is gedekt met zinken schalien op een uitkragende, op gebogen korbelen steunend, afgeknot schilddak met geprofileerde gootlijst. De boven een stoepje staande ingangsopening met holle neggen en niet originele deur heeft een rechtgesloten bovenlicht onder een liggende ellipsboog. Boven een brede cordonlijst staat een lage verdieping die aan de voorkant is gepleisterd en voorzien van een brede vensterpartij met op basementen staande stijlen. Het venster op de verdieping aan linker zijde staat boven een gepleisterde stootlijst met basementen. De puntgevel met sierspant hierboven is als die van het risaliet van de voorgevel. De achterste hoek van de verdieping is uitgemetseld en voorzien van kraagstukken. Tegen de linker zijgevel staat een waarschijnlijk later toegevoegde, verdiepingloze aanbouw met plat dak. Het achterste deel van het huis heeft een plat dak. De gevelopeningen in de achtergevel zijn op de begane grond een porte brisée en een enkele deur tussen T-vensters, die oorspronkelijk waarschijnlijk eveneens porte brisées waren, en evenals de andere achtergevelopeningen op de begane grond onder een segmentboog staan. De verdieping is later opgebouwd. De rechtgesloten vensters hierin hebben afgeschuinde neggen en staan onder strekken van rode verblendsteen, evenals de porte brisée, die oorspronkelijk op een balkon uitkwam. De rechter zijgevel van de hoofdvorm is blind.

Waardering

Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als representatieve vertegenwoordiger van de laat 19e-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt" en heeft derhalve ook grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Dr. Nassaulaan 8 9401 HK Assen Ja