Inleiding

Het omstreeks de eeuwwisseling gebouwde, vrijstaande WOONHUIS is een voorbeeld van de Overgangsarchitectuur van rond de eeuwwisseling. Het huis is een van de vele voor de gegoede burgerij gebouwde negentiende en vroeg-twintigste eeuwse panden in de "paleizenbuurt".

Omschrijving.

Het in baksteen met een trasraam opgetrokken woonhuis heeft een verdieping onder met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak met geprofileerde gootlijst op klampen en pironnen. De asymmetrische voorgevel wordt verlevendigd door geglazuurde baksteen en heeft links een risaliet onder een dwarskap met wolfsend. Het brede, in een uitgemetselde gevelpartij gevatte venster op de begane grond is getoogd, voorzien van geglazuurde onderdorpels en segmentboog met hardstenen aanzetstenen en glas-in-lood bovenramen. Recht hierboven staat op bakstenen uitmetselingen een rechthoekige houten erker met eveneens met glas-in-lood ingevulde bovenramen onde een met leien (maasdekking) gedekt lessenaardak. Hierboven staat een openslaand venster met vierruits-bovenlicht in een beschoten geveltop. De terugliggende rechter gevelpartij heeft op de begane grond een grote, op een bakstenen onderbouw staande houten serre met gebogen venstertraceringen en een kroonlijst. Op het platte dak komen twee porte brisees uit met glas-in-lood in de rechtgesloten bovenlichten met gebrandschilderde ruitjes in het midden. Deze staan onder geglazuurde segmentbogen met hardstenen aanzetstenen en boogtrommels met kleine tegeltjes. De gevel is aan de bovenzijde verlevendigd met geglazuurde baksteenranden in een geometrisch patroon. De geprofileerde gootlijst steunt op klampen. De rechter zijgevel is voorzien van drie rechtgesloten vensters met gebrandschilderd ruitje in met glas-in-lood ingevulde bovenramen onder strekken en een venster met betegelde boogtrommel onder een segmentboog met hardstenen aanzetstenen. Dit is identiek aan de voorste vensters in de linker zijgevel. Links van de vensters bevindt zich een uitgebouwd ingangsportaal onder lessenaardak. De entree heeft een hardstenen stoepje en een eenvoudige paneeldeur onder een houten luifel en segmentboogvormig drieruits bovenlicht met glas-in-lood invulling. De bovenkant van de voorzijde van het portaal is beschoten en de dakaanzetten aan voor- en achterzijde zijn voorzien van een kraagstuk. De achtergevel heeft een grote gevelopening onder strek op de begane grond, die oorspronkelijk was voorzien van openslaande tuindeuren, die uitkwamen op een terras. Linksachter staat tegen het huis een verdiepingloze uitbouw met geprofileerde gootlijst, getoogde gietijzeren raampjes, een deur en een boven een keldervenster geplaatst keukenraam. In de rechter zijgevel staan drie vensters onder strek en een onder segmentboog.

Waardering

Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een nog vrij gave en typische vertegenwoordiger van de woonhuisarchitectuur voor de gegoede burger van omstreeks de eeuwwisseling. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de tot het beschermde stadsgezicht behorende, waardevolle negentiende eeuwse en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt" waardoor ook de ensemblewaarde groot is.

Assen Ja