Collardslaan 2, Assen

Inleiding

De CONSISTORIE is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd tegen de achtergevel van de uit 1848 daterende hervormde Jozefkerk (apart monumentnummer 8411) in een bouwstijl die verwant is aan de neo-classicistische vormgeving van de kerk; daarmee sluit het gebouw in visueel opzicht goed op het kerkgebouw aan. De consistorie is door middel van een tussenlid verbonden met een huis aan de Kerkstraat, dat mogelijk heeft gediend als pastorie of kosterswoning van de Jozefkerk.

Omschrijving.

De consistorie heeft een verdieping met entablement onder een met pannen gedekt schilddak. De drie traveeën brede voorgevel is voorzien van lisenen met kapiteeltjes, waartussen zich twee hogere rechtgesloten zesruits (parterre) en drie lagere, eveneens rechtgesloten vensters onder rollaag bevinden. De brede entreepartij met terugliggende dubbele deur met roedenverdeling onder betonnen luifeltje en tweeruitsbovenlicht met rollaag, zowel als een deel van de gevel erboven is niet oorspronkelijk en waarschijnlijk bij een verbouwing in 1936 gewijzigd. De gevels worden beëindigd door een breed houten entablement met uitkragende kroonlijst. De vier traveeën tellende linker zijgevel heeft dezelfde lisenen en vensters als de voorgevel. Aan de achterzijde (Kerkstraat) is de gevelindeling van het pand op de verdieping identiek aan die van de voorgevel. De gevel is op de begane grond weggewerkt achter een detonerende, twintigste eeuwse aanbouw. Het interieur is volledig gemoderniseerd en niet vermeldenswaard.

Waardering

De in architectonisch opzicht aan het kerkgebouw aangepaste consistorie is van belang als onverbrekelijk daarmee verbonden bijgebouw en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het gebouw maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
468958
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Consistorie Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Collardslaan 2 A 9401 GZ Assen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 11832 Assen
Naar boven