Vlieghuis Europaweg 46, Coevorden

BIJSCHUUR gebouwd rond 1910 in een ambachtelijk traditionele stijl.

Omschrijving.

De breed opgezette bijschuur heeft een bakstenen opbouw en wordt gedekt door een schilddak met aan de voorzijde een wolfeind. Met name de indeling van de voorgevel met vier korfboogvormige inrijdeuren (naar de schuur en paardestallen) en de kleinere getoogde deur verlenen de bijschuur een waardevol karakter.

Waardering

Bijschuur van belang vanwege de ambachtelijk-traditionele vormgeving en als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex.

468595

Inleiding

BOERDERIJ-complex bestaande uit een BOERDERIJ, een BIJSCHUUR en een VARKENSSCHUUR annex STOOKHUT. De BOERDERIJ is gebouwd in 1875 in opdracht van Roelof ten Vlieghuis en Geesje ten Vlieghuis geboren Bruna (zie de gevelsteen in de achtergevel) en is een voorbeeld van het hallehuistype met middenlangsdeel, gebouwd in een streekgebonden ambachtelijke stijl waarbij onder meer gebruik is gemaakt van een plint van Bentheimer zandsteen. In 1877 werd het woonhuis deels vergroot, waarbij in de voorgevel een gevelsteen werd geplaatst met jaartal en de namen R. ten Vlieghuis en G. Bruna. Tevens zijn van belang de rond 1910 gebouwde BIJSCHUUR en de vermoedelijk rond 1900 gebouwde VARKENSSCHUUR met ingebouwde STOOKHUT. Vermeldenswaardig zijn de restanten van de oorspronkelijke keuken, te weten een schouw, een lambrizering van geglazuurde tegels met dierfiguren en enkele bedsteden.

Waardering

Boerderijcomplex cultuurhistorisch van belang als uiting van de streekgebonden ontwikkeling in de landbouw en de betekenis van de familie Vlieghuis in die ontwikkeling; architectuurhistorisch van belang vanwege het materiaalgebruik en de voor deze streek typerende bouwwijze; stedebouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het esgehucht Vlieghuis.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Vlieghuis Europaweg 46 7742 PR Coevorden Ja