Vlieghuis Europaweg 46, Coevorden

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd in 1875 in opdracht van Roelof ten Vlieghuis en Geesje ten Vlieghuis geboren Bruna (zie de gevelsteen in de achtergevel). De boerderij is een voorbeeld van het hallehuistype met middenlangsdeel en is gebouwd in een streekgebonden stijl waarbij onder meer gebruik is gemaakt van een plint van Bentheimer zandsteen. In 1877 werd het woonhuis deels vergroot, waarbij in de voorgevel een gevelsteen is geplaatst met jaartal en de namen R. ten Vlieghuis en G. Bruna. Vermeldenswaardig zijn de restanten van de oorspronkelijke keuken, te weten een schouw, een lambrizering van geglazuurde tegels met dierfiguren en enkele bedsteden.

Omschrijving.

Boerderij met een plint van Bentheimer zandsteen, bakstenen gevels en een rietgedekte schuur met wolfeind. Het woonhuis heeft eveneens een wolfeind maar is gedekt met pannen (de oorspronkelijke platte fries is vervangen); schoorstenen in de nok. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met centraal een inrijdeur met gebogen bovendorpel, aan weerszijden een rondboogvenster met gietijzeren ramen. Dicht tegen de hoeken aan een staldeur. Boven de inrijdeur een gevelsteen met aan weerszijden halfronde gietijzeren ramen. De noordelijke zijgevel heeft getoogde zesruits stalramen. De zuidelijke zijgevel is vernieuwd. Het woonhuis heeft getoogde T- ramen; paneeldeuren met bovenlicht en levensboom. De voorgevel uit 1877 bevat op de verdieping tevens vierruits openslaande ramen. Zuidelijke zijgevel heeft kelderraam met diefijzers.

Waardering

Boerderij cultuurhistorisch van belang als uiting van de streekgebonden ontwikkeling in de landbouw en de betekenis van de familie Vlieghuis in die ontwikkeling; architectuurhistorisch van belang vanwege het materiaalgebruik en de voor deze streek typerende bouwwijze; stedebouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het esgehucht Vlieghuis.

468594

Inleiding

BOERDERIJ-complex bestaande uit een BOERDERIJ, een BIJSCHUUR en een VARKENSSCHUUR annex STOOKHUT. De BOERDERIJ is gebouwd in 1875 in opdracht van Roelof ten Vlieghuis en Geesje ten Vlieghuis geboren Bruna (zie de gevelsteen in de achtergevel) en is een voorbeeld van het hallehuistype met middenlangsdeel, gebouwd in een streekgebonden ambachtelijke stijl waarbij onder meer gebruik is gemaakt van een plint van Bentheimer zandsteen. In 1877 werd het woonhuis deels vergroot, waarbij in de voorgevel een gevelsteen werd geplaatst met jaartal en de namen R. ten Vlieghuis en G. Bruna. Tevens zijn van belang de rond 1910 gebouwde BIJSCHUUR en de vermoedelijk rond 1900 gebouwde VARKENSSCHUUR met ingebouwde STOOKHUT. Vermeldenswaardig zijn de restanten van de oorspronkelijke keuken, te weten een schouw, een lambrizering van geglazuurde tegels met dierfiguren en enkele bedsteden.

Waardering

Boerderijcomplex cultuurhistorisch van belang als uiting van de streekgebonden ontwikkeling in de landbouw en de betekenis van de familie Vlieghuis in die ontwikkeling; architectuurhistorisch van belang vanwege het materiaalgebruik en de voor deze streek typerende bouwwijze; stedebouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het esgehucht Vlieghuis.

Vlieghuis Europaweg 46 7742 PR Coevorden Ja
I 2719 Coevorden