van Heutszpark 10, Coevorden

Inleiding

Vrijstaande geprefabriceerde WONING, ook bekend als 'Noorse Villa', oorspronkelijk gebouwd in Emlichheim (Duitsland). In 1926 werd het huis in opdracht van Willem Driessens overgeplaatst naar Coevorden (gelijktijdig met de overplaatsing van Driessens strokartonfabriek naar Coevorden). De chalet-achtige woning is gebouwd op een markante plek op de voormalige vestingwallen.

Omschrijving.

Geheel uit hout op een betonnen onderbouw opgetrokken woonhuis met een bouwlaag en een verdieping onder de hoog opgaande kap. De onderbouw doet dienst als souterrain. In hoofdvorm symmetrisch opgebouwd met een hoogopgaand schilddak en aan weerszijden geplaatste dwarskappen met overstek; gedekt door rode oud-hollandse pan; a-symmetrisch geplaatste schoorsteen met ezelsrug. Opvallend is de donker bruin gebeitste houten opbouw met stapelconstructie en uitkragende delen en de ijzeren verbindingselementen die verwijzen naar de prefabricage. De hoofdgevel heeft in het midden een breed opgaande houten trap naar de veranda waar tevens de dubbele toegangsdeur met zijlichten en schuifluiken zijn geplaatst. De overkapping van de veranda alsmede de erkers worden gedragen door ronde houten kolommen in de kleuren donker groen, oud rood met eenvoudige versieringen (inkervingen) in wit. Erkers met 6-ruits ramen met rolluiken en brede houten omlijstingen. Boven de erkers zijn uitkragende topgevels geplaatst met daarin drie door middel van stijlen gescheiden 6-ruits ramen met rolluiken (kleuren rood, groen). De ruim overstekende kap heeft witte windveren en een invulling van het gevelveld met rode en witte houten delen. Het dakschild boven de veranda maakt een knik ten behoeve van de verdiepingvensters. Bloembakken onder de vensters.

Waardering

Het houten woonhuis is van cultuurhistorisch belang voornamelijk vanwege het typologische en innovatieve aspect. Architectuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling in de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik, alsmede vanwege de hoge mate van zeldzaamheid en gaafheid. Stedebouwkundig gezien is het pand van belang als essentieel onderdeel van het te beschermen stadsgezicht.

van Heutszpark 10 7741 CV Coevorden Ja
D 3890 Coevorden