Churchilllaan 77, Coevorden

Inleiding

Vrijstaande CONCIERGEWONING behorend bij de voormalige RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL, gebouwd in 1911 in ambachtelijke Overgangsstijl naar ontwerp van de 'Rijksbouwkundige voor de gebouwen van Onderwijs, enz.' rijksbouwmeester J. Vrijman. De woning is gebouwd op de voormalige vestingwal. Tussen de conciergewoning en de eveneens beschermde Rijks HBS Churchilllaan 13 bestaat een sterke architectonische en functionele relatie.

Omschrijving.

Woning in hoofdzaak gebouwd op T-vormige grondslag en opgetrokken in baksteen, gedeeltelijk twee bouwlagen omvattende met een samengestelde kapvorm met wolfeinden. De kap heeft een leibedekking (Remognelei), schoorsteen, zinken pironnen, windveren en zinken hanggoten bevestigd op spooreinden. De gevels van het deels onderkelderde huis worden geleed door een waterlijst onderlangs de vensters, vensters van diverse afmetingen in de oorspronkelijke, degelijke staat, enkele smeedijzeren sierankers, een speklaag van natuursteen en in de gevelvelden onder de wolfeinden een houten betimmering. De entree bevindt zich in de hoek van de T-vorm onder een lessenaardak en bevat, kenmerkend voor de degelijke detaillering, een hardstenen stoep, dorpel en neuten met een eenvoudige houten deur met ingelegde panelen en een 6-ruits raam; boven de deur eveneens een houten betimmering.

Waardering

De conciergewoning is samen met de naastliggende eveneens beschermde voormalige Rijks HBS Churchilllaan 13 van cultuurhistorisch belang vanwege de belangrijke rol van Coevorden als onderwijscentrum van de regio; van architectonisch belang vanwege de stilistisch zorgvuldige en degelijke vormgeving (kenmerkende rijksbouwmeester-architectuur) en vanwege de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging en de betekenis binnen het te beschermen stadsgezicht.

Churchilllaan 77 7741 EB Coevorden Ja
D 5069 Coevorden