1e Kiefhoekstraat 10, Rotterdam

EENGEZINSWONINGEN. De kubusvormige woningen zijn aaneengerijd in langgerekte bouwstroken zonder aanbouwen, opgetrokken in gele baksteen die beneden als hoge plint in het zicht is gelaten en voor het overige geheel is witgepleisterd; bij de winkels en werk/bergplaatsen zijn de hoeken boven afgerond, welke ronde vorm wordt herhaald in de balconnetjes boven de ingangen van de woningen aan de korte verbindingsstraatjes en in de pijlers van de overigens blauw-stalen tuinhekjes.

Voor het overige bezitten de woonreeksen geheel uniform ingedeelde gevels, met doorlopende vensterstroken in - boven geelgeverfde - houten kozijnen en beneden enigszins verdiept aangebrachte in grijze kozijnen, onderbroken door de steeds gekoppeld geplaatste deuren aan beide lange zijden, en met geheel blinde korte eindgevels; alleen de woningen aan de Korte Lindtstraat zijn als vrijstaande woningen gebouwd, in geheel vergelijkbare trant ten behoeve van zeer grote gezinnen - alle overige zijn in meerdere woningen omvattende bouwstroken opgenomen.

De doorzichten naar de achterterreinen zijn telkens afgeschermd door bakstenen muurtjes met blauw-roosterhek.

46841
Kiefhoek
Complexomschrijving

KIEFHOEK. Complex van oorspronkelijk 298 eengezinswoningen - elk met twee bouwlagen, platafgedekt en voorzien van een eigen voor- en achtertuintje - twee winkels, twee werk/bergplaatsen, waterstokerij en kerkgebouw met consistoriekamer en vrijstaande kosterswoning, gebouwd in Nieuw Zakelijke stijl naar ontwerp van J.J.P. Oud in 1925-29, met gebruik van een ten dele op basis van een driehoek ontworpen stratenplan met lange hoofdstraten in de richting NW-ZO, en met haaks daaropstaande verbindingsstraatjes, waarbij aan de NW- en ZO-zijde pleinen met driehoekige grondvorm, voorzien van verhoogde kinderspeelplaatsen, zijn aangelegd en waarbij het kerkelijk complex aan de noordoostelijke rand van het complex is gesitueerd.

Het complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. EENGEZINSWONINGEN (Eemstein 6-14), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46831.

2. EENGEZINSWONINGEN (Eemstein 16-28), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46832.

3. EENGEZINSWONINGEN (Eemstein 7-19), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46833.

4. EENGEZINSWONINGEN (Groote Lindtstraat 2-14), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46834.

5. EENGEZINSWONINGEN (Groote Lindtstraat 1-7), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46835.

6. EENGEZINSWONINGEN (Heer Arnoldstraat 6-36), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46836.

7. EENGEZINSWONINGEN (Heer Arnoldstraat 5-43), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46837.

8. EENGEZINSWONINGEN (Heer Arnoldstraat 38-58/Tweede Kiefhoekstraat 37-61), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46838.

9. EENGEZINSWONINGEN (Hendrik Idoplein 2-8, 1-7), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46839.

10. EENGEZINSWONINGEN (Hendrik Idoplein 18-24, 19-25), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46840.

11. EENGEZINSWONINGEN (Eerste Kiefhoekstraat 10-36), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46841.

12. EENGEZINSWONINGEN (Eerste Kiefhoekstraat 9-19), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46842.

13. EENGEZINSWONINGEN (Eerste Kiefhoekstraat 21-31), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46743.

14. EENGEZINSWONINGEN (Tweede Kiefhoekstraat 6-56), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46844.

15. EENGEZINSWONINGEN (Tweede Kiefhoekstraat 68-82), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46845.

16. EENGEZINSWONINGEN (Tweede Kiefhoekstraat 5-35), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46846.

17. EENGEZINSWONING (Kleine Lindtstraat 6), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46847.

18. EENGEZINSWONING (Kleine Lindtstraat 10), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46849. 19. EENGEZINSWONING (Kleine Lindtstraat 5), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46850.

20. EENGEZINSWONING (Kleine Lindtstraat 9), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46851.

21. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 2-16/Nederhovenstraat 2-16), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46852.

22. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 26-64), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46853.

23. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 66-78/Hendrik Idoplein 26-30, 27-31/Heer Arnoldstraat 45-65), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46854.

24. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 1-27), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46855.

25. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 37-81), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46856.

26. EENGEZINSWONINGEN (Lindtstraat 83-97), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46857.

27. EENGEZINSWONINGEN (Nederhoven 5-21), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46858.

28. WINKELPAND (Heer Arnoldstraat 58/hoek Tweede Kiefhoekstraat BY 61), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46859.

29. WINKELPAND (Heer Arnoldstraat 65/hoek Hendrik Idoplein BY 31), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46860.

30. WERK/BERGPLAATS (Hendrik Idoplein 26/hoek Lindtstraat BY 78), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46861.

31. WERK/BERGPLAATS (Tweede Kiefhoekstraat 51/hoek Tweede Kiefhoekstraat BY 49), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46862.

32. WATERSTOKERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46863.

33. KERK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46864.

34. KOSTERSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46865.

Complex van arbeiderswoningen, winkels, werk/bergplaatsen, waterstokerij, kerk met bijgebouwen en vrijstaande kosterswoning met op de principes van het functionalisme gebaseerd stratenpatroon en nastreving van standaardisatie, met variaties, in de uiterst compacte plattegronden en in de zeer sobere architectuur, waarbij voorts het aan "De Stijl" ontleende principe van "ontmaterialisering" is nagestreefd door de toepassing van witte gevelbepleistering en grote vensterstroken, en waarbij tevens heldere verhoudingen op basis van geometrische vormen zijn ontwikkeld, naast horizontaliserende effecten ter benadrukking van de totaliteit der bouwstroken; als geheel kenmerkend voor een woonwijk in Nieuw Zakelijke stijl, met nog ten dele principes van "De Stijl" hierin verwerkt, en uit dien hoofde van algemeen belang wegens bijzondere architectuurhistorische waarde en uit een oogpunt van de ontwikkeling van volkshuisvesting en stedebouw.

1e Kiefhoekstraat 10 3073 KT Rotterdam Ja
1e Kiefhoekstraat 12 3073 KT Rotterdam