Herenweg 11, Heemstede

TUINMANSWONING MET BERGING. Verdiepingloos gebouw (XVIIIb) aan het voorplein, op plattegrond in de vorm van een boogzwik, gedekt door een schilddak met dakkapellen, de gevels bekroond door een omlopende lijst en voorzien van hoeklisenen.

In de kopgevel inrijdeuren in door (halve) vazen bekroonde omlijsting en in de naar het voorplein gekeerde, concave gevel een middenrisaliet, voorzien van een rondboognis waarin een zandstenen beeld van Apollo op gezwenkte sokkel: voor de risaliet een portiek bestaande uit twee zandstenen toscaanse zuilen op hoge sokkels die een naar voren springend, van een gesneden Louis XIV-bekroning voorzien deel van de daklijst dragen. Schuifvensters met vaste middendorpel, waarin een 12-ruits roedenverdeling, evenals de 4-ruitsbovenlichten boven de deuren XIX A.

46745
Huis te Manpad
Complexomschrijving

BUITENPLAATS HUIS TE MANPAD. Buitenplaats, behorende tot de groep van bescheiden Kennemer buitens en bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een parkaanleg begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8304/4 van januari 1986, parkelementen en gebouwde objecten. Parkcompositie als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8304/5 van augustus 1983.

De historische buitenplaats Huis te Manpad heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46741.

2. PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46742.

3. HOOFDINRIJHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46743.

4. KOETSHUIS MET DIENSTWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46744.

5. TUINMANSWONING MET BERGING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46745.

6. BAKSTENEN BOOGBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46746.

7. IJSKELDER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46747.

8. TUINMUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46748.

9. ORANGERIE MET DIENSTWONINGEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46749.

10. ZIJINRIJHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46750.

11. MENAGERIE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46751.

12. HOUTEN BRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46752.

13. BAKSTENEN MUREN VAN DE MOESTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46753.

14. ZANDSTENEN BEELDEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46754.

15. ZANDSTENEN VAAS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46755.

16. GEDENKNAALD, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46756.

Ondanks enkele tamelijk recente, onharmonische ingrepen in de parkaanleg is het onderhavige geheel, bestaande uit een hoofdgebouw, bijgebouwen, dienstwoningen en toegangshekken, een parkaanleg met bruggen, orangerie, menagerie, ijskelder en tuinsieraden en een op instigatie van een eigenaar opgericht gedenkteken,

- wegens de welbewust terughoudende verandering in landschapsstijl van een laat-barokke, 18e-eeuwse aanleg waarvan onder meer de centrale gezichtsas en grote onderdelen van het lanenpatroon zijn gehandhaafd,

- wegens het bewaard blijven van een aantal 18e-eeuwse gebouwde objecten en tuinsieraden, die opvallen door hun zeldzaamheid (menagerie, nog functionerende slangemuur), kunstwaarde (tuinbeelden) of rol in de parkcompositie (bijgebouwen aan het voorplein),

- wegens de van ouds bestaande, opvallende dichte bebossing,een uitstekend en zeldzaam voorbeeld van een historische buitenplaats,

- die nog een tamelijk compleet beeld geeft van haar functies in de 18e eeuw,

- die in haar aanleg in landschapsstijl wordt overheerst door het eraan ten grondslag liggende formele stramien,

- die door een beheer volgens generaties lang doorgegeven, uitgesproken opvattingen van de opeenvolgende eigenaren een sterk individueel karakter draagt,en daarmee van algemeen belang is door de belangrijke plaats die zij inneemt in de geschiedenis van de architectuur, de beeldende kunsten en de tuinkunst in Nederland.

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Herenweg 11 2105 MB Heemstede Ja