Bark, Bergen (NH)

"De Bark". Op een schipvorm geinspireerde VILLA, genaamd "de Bark", op een pijlvormige plattegrond in baksteen opgetrokken onder hoog opgaande rieten kap - die aan de boegvormige N.W. zijde wordt doorbroken door de muren van de op de kapverdieping ondergebrachte grote slaapkamer en die aan de bredere Z.O. zijde een wolfeind bezit om ruimte te bieden aan het aldaar gesitueerde balcon - ontworpen in 1917-18 door J.F. Staal in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De ingang bevindt zich halverwege de lange N.O.gevel, en heeft aan de Z.W. zijde een pendant in de iets meer Z.O. waarts geplaatste keukendeur. Op de beganegrond staan de N. en W. muur haaks op elkaar; deze muren worden doorbroken door een horizontale vensterreeks over vrijwel de gehele breedte, de hierop aansluitende erkerpartijen bezitten enigszins gebogen muren aan de Z.O. zijde en worden door een aparte rieten afdekking overhuifd; de smallere Z.O. partij bevat aan beide lange zijden drie, respectievelijk twee vensters die in verticaal schuin aflopende richting zijn geplaatst met rond geprofileerde onderaan doorgetrokken kozijnen boven soortgelijke muurvelden, wel door rechtop gevoegde bakstenen worden gemarkeerd. Een vergelijkbare vensterpartij - van twee vensters - bevindt zich op de kapverdieping bij de aansluiting van dit smallere blok op het boegvormig gedeelte; de vensters in laatstgenoemde partij zijn daarentegen schuin in de topgevels geplaatst, in horizontale richting, met schuin aflopende boven- en onderlijsten. Het schipvormig karakter van dit huis wordt verder benadrukt door de op de N.W. hoek aangebrachte steunbeer, die zich naar boven toe verjongd en die op de kapverdieping is voorzien van een op een boegspriet gelijkende houten spuwer, en die wordt beëindigd door een verticaal gemetselde bekroning, alsook door de in schuine stroken met gekantelde strekken gemetselde lambrizering in de N.W. partij; de oorspronkelijk op een scheepsschoorsteen geente schoorsteen is inmiddels door een traditioneel exemplaar vervangen. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van afwijkende metselverbanden, gebogen muren, gesneden ronde kozijnprofileringen, eigenzinnige kapvorm en op scheepsvormen geinspireerde details; voorts van belang als onderdeel van de als een geheel opgezette villa park met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A.Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf in het bijzonder voor kunstenaars.

Studler van Surcklaan 15 1861 MA Bergen (NH) Ja
A 1996 Bergen Noord-Holland