Villa Westerveld, Driehuis NH

inleiding

In 1866 in opdracht van G. Heshuijsen op de voormalige, gelijknamige buitenplaats gebouwde VILLA WESTERVELD in 'pittoreske' eclectische trant, gelegen aan de voet van een vrij steil duin en na de aanleg van de naburige begraafplaats in 1888 achtereenvolgens in gebruik genomen als dienstwoning en kantoor.

N.B. De moderne garage links naast het pand valt geheel buiten de bescherming.

omschrijving

De villa Westerveld is opgetrokken met witgepleisterde gevels op een zwarte licht uitstekende plint onder samenstel van flauwhellende, ver overstekende zadel- en lessenaarsdaken, steunend op gesneden houten schoren, op onregelmatige plattegrond met twee bouwlagen tellend middenvolume en twee lagere zijvleugels: links een dwars-arm onder pannen zadeldak en rechts een evenwijdige, onder met asfaltleien gedekt lessenaarsdak gebouwde zijvleugel, deels de oorspronkelijke houten waranda vervangend.

De van een zeer eenvoudige houten pergola voorziene oostgevel bevat in het midden op de begane grond een stel dubbele achtruits-tuindeuren, met rechts een kleine gedenksteen herinnerend aan bouwjaar en opdrachtgever; in de top een zesruits-venster met geprofileerde omlijsting, Frans balconhek en hoofdgestel; rechts in de kop van de verbouwde rechterzijvleugel een gemoderniseerde vensterpartij ter plaatse van de oorspronkelijk aanwezige pergola.

Het middenvolume bevat verder in de linkerzijgevel beneden een achtruits-tuindeur met omlijsting en boven een gemoderniseerd venster, en in de westgevel op de begane grond een venster met nog ten dele bewaarde zesruitsverdeling en een zesruits-tuindeur, op de verdieping twee van Franse balconhekken voorziene zesruitvensters, alle met geprofileerde omlijsting en hardstenen onderdorpels, in de top een klein zoldervenster.

De lange gevel van de rechterzijvleugel (noord) bevat links een laag doorgetrokken zesruitsvenster met geprofileerde omlijsting en hardstenen onderdorpel, en rechts de omlijste ingang met tweeruits-bovenlicht; in de rechterzijgevel van het middenvolume daarboven een klein bijna vierkant venster met omlijsting. De rechterzijvleugel bevat nog kleine vensters en luiken verspreid over de westgevel.

De linkerdwars-arm bevat in de oost- en zuidgevel laag geplaatste zesruitsvensters met geprofileerde omlijsting en hardstenen onderdorpels en bovenaan een geheel omlopende dubbele cordonlijst; voorts in de oostgevel nog een vierruitsvenster; de westgevel is blind.

waardering

Karakteristieke, relatief vroege, midden 19e-eeuwse rurale villa van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde alsook wegens de latere historisch-functionele relatie met en bijzondere situering nabij de latere begraafplaats Westerveld in het voordien geheel door buitenplaatsen gedomineerd gebied van Zuid-Kennemerland.

Duin- en Kruidbergerweg 14 1985 HG Driehuis NH Ja