Anna Paulownastraat 73, 's-Gravenhage

Inleiding.

Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door architect J.W. Bosboom. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing.

Omschrijving.

Dit pand ontwierp J.W. Bosboom voor zichzelf als woning, kantoor en tekenkamer. Het bestaat uit drie bouwlagen en kapverdieping onder een licht geknikte kap met hoog voorschild. De dakbedekking van shingles is niet oorspronkelijk. De twee vensterassen brede bakstenen gevel in rode verblendsteen heeft een hardstenen winkelpui die rijkelijk voorzien is van Art Nouveau beeldhouwwerk. Links van de pui is een portiek met twee authentieke deuren. In de penanten van de portiek is de signatuur van de bouwmeester aangebracht met het jaartal 1901 en de gestyleerde initialen van de ontwerper: J.W.B.

Boven de winkelpui zijn ter hoogte van de tweede en derde bouwlaag driezijdige houten erkers. Dit deel van de voorgevel wordt bekroond door een trapgevel. Links van de bekroning valt een versierde dakkapel op; deze onderbreekt de dakgootlijst. Het houtwerk van deuren en vensters is zorgvuldig in Art Nouveau gedetailleerd; deze zijn getoogd en hebben onderverdeelde bovenlichten.

Het oorspronkelijke interieur is grotendeels bewaard gebleven. Op de eerste verdieping rijke interieurs in Art Nouveau: voor- en achterkamer met betimmeringen, plafonds en porte-brisée. Het kantoor op de eerste verdieping is geheel uitgevoerd in neo-renaissance met betimmering, wandbekleding en dessus-de-portes met geschilderde Haagse en Zwolse stadsgezichten. Het trappehuis is in rijke Art Nouveau uitgevoerd.

Waardering.

Het pand is architectuurhistorisch van belang als zeldzaam, compleet en gaaf voorbeeld van Art Nouveau. Zowel het ex- als het interieur zijn onaangetast; de hoofdvorm, de detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Binnen het oeuvre van de architect J.W. Bosboom neemt het een bijzondere plaats in omdat hij het voor zichzelf ontwierp als woning, kantoor en tekenkamer.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
452779
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Anna Paulownastraat 73 2518 BC 's-Gravenhage Ja
Anna Paulownastraat 75 2518 BC 's-Gravenhage
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 1021 's-Gravenhage
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1901 1901 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bosboom, J.W. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven