Zilverstraat 12, Utrecht

Een in opzet laat 16e eeuws huis met interessante zijgevels met schouders halverwege, bestaande uit twee bouwlagen met kap.

Het 16e eeuwse casco is vrijwel gaaf bewaard en tevens zijn nog vele bouwsporen uit de bouwtijd te herkennen, zoals stookplaatsen, dichtgezette vensters die er op wijzen dat het huis oorspronkelijk aan de oostzijde vrijgestaan heeft, en funderingen.

De voorgevel heeft op de verdieping 17e eeuwse kruiskozijnen die om constructieve redenen bij de restauratie door een kopie zijn vervangen. In de 19e eeuw is al het houtwerk vervangen en is de indeling volledig gewijzigd.

Het pand is van architectonisch belang.

Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja