Adriaan Stoopplein 10, Overveen

Omschrijving complexonderdeel 6

Aan de oostzijde van het terrein gesitueerde FIETSENSTALLING, in hout opgetrokken op hoefijzervormige grondslag met gesneden kolommen onder platte luifel; de kopeinden hebben een flauwhellend schilddak en zijn later door houten beschot afgesloten. Voor het overige heeft het gebouw dezelfde kenmerken als beschreven bij de complex omschrijving.

Waardering complexonderdeel 6

Fietsenstalling uitsluitend van belang als karakteristiek en historisch-functioneel onderdeel van het hele complex van Stoop's Bad.

449521
Stoop's Bad

Omschrijving complex

In 1916-21 naar ontwerp van Ed. Cuypers in opdracht van Adr. Stoop gerealiseerd zwembadcomplex, genaamd Stoop's Bad en in oorsprong bestemd als overdekte bad- en zweminrichting met bijbehorende dienst- en bijgebouwen, in gematigd-expressionistische trant uitgevoerd.

Alle gebouwen van het door Ed. Cuypers ontworpen complex Stoop's Bad zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van siermetselwerk zoals muizetandlijsten, geprofileerde rollagen, spaarnissen en in donkere steen uitgevoerde geometrische siermotieven. De daken zijn gedekt met rode pannen en met blauwe pannen gedekte nokvorsten en boven- en benedenranden. Op de hoeken staan pirons. De deuren en vensters van de gebouwen - in diverse formaten en met verschillende indelingen - zijn van hout. Voor het hoofdgebouw bevindt zich een licht verhoogd terras met in het midden een licht uitzwenkende borstwering. Rondom het gehele complex een zeer eenvoudig hek, met bij de dubbele ingang elk twee overhoekse, deels met misbaksels gemetselde pijlers.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen: 1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449516; 2. MACHINISTENWONING, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449517; 3. BADMEESTERSWONING, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449518; 4. ONTIJZERINGSGEBOUW, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449519; 5. VACUUMGEBOUWTJE, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449520: 6. FIETSENSTALLING, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer: 449521.

Het in 1934-35 naar functionalistisch ontwerp van G.H.M. Holt toegevoegde buitenbadcomplex en de westelijk en oostelijk gelegen tennishuisjes zijn in 1996/1997 gesloopt.

Waardering complex

Het complex van Stoop's Bad is wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde van algemeen belang door zijn algehele, zorgvuldig gedetailleerde verschijningsvorm van hoofd- en bijgebouwen naar ontwerp van Ed. Cuypers, de betrekkelijke gaafheid van het exterieur en de bijbehorende onderdelen, en de historisch-functionele betekenis als Bloemendaals eerste bad- en zweminrichting, alsook de betrekkelijke zeldzaamheid van een dergelijke monumentaal vormgegeven overdekte bad- en zweminrichting daterend uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adriaan Stoopplein 10 2051 KA Overveen BY Ja