Klooster 17, Zweeloo

In aanleg 17e eeuws (1679) Drentse boerderij met achterbaander en onderschoer. Het uit rode baksteen opgetrokken gebouw verbreedt zich naar de achterzijde met een sprong en wordt gedekt door een rieten schilddak met aan de voorzijde klein overstek. Topschoorsteen. Twee zesruitsschuifvensters en strokendeur in de voorgevel; gekoppelde vierruiters met luiken, twee zesruitsschuifvenster met bovenlicht en stalvensters in rechterzijgevel, die is voorzien van stroomlaag. Onderschoer met houten baanderdeuren. Het woongedeelte bevat nog lemen vloeren, waarlangs rand plavuizen; met leem bestreken wanden; twee 19e eeuwse zwevende houten schouwen met eenvoudig geprofileerde boezem en tegels met florale en figuratieve motieven; in beide woonruimten bedsteden- en kastenwanden; een wand daarvan met spinde, houtgeschilderd en van een kader voorzien. Houten latei met opschrift 1679. Op het met keitjes bestrate erf houten schuurtje onder rieten zadeldak.

Klooster 17 7851 AH Zweeloo Ja
Klooster 19 7851 AH Zweeloo