Amsteldijk Noord 55, Amstelveen

TUINKOEPEL. Aan de ZO-hoek aan de oostelijke en zuidelijke grenssloot van de aanleg gelegen zeszijdige houten tuinkoepel uit ca. 1900 in neo-renaissance-stijl, met tentdak met bolle schilden en aan de zuidzijde van drie schuin tegen elkaar geplaatste kleinere schilden voorzien. De koepelkamer, die uitzicht biedt op de Amstel en het omringende land aan deze zijde is van een onderbouw voorzien waarin aan de west-, zuid- en oostzijde een blokmotief en waarvan de west- en zuidzijde naar onderen uitzwenkt. Centraal aan de noordzijde de ingangspartij, bestaande uit een enkele draaideur met enkel-ruitsvenster en bovenlicht met 8-ruitsvenster, aan weerszijden geflankeerd door gecanneleerde pijlers op vaasvormige consoles en met Korintische kapitelen, die een fries met trigliefen en een tympaan schragen. Links en rechts van de ingangspartij een enkel-ruitsvenster met bovenlicht met 6-ruitsindeling. Westgevel: een venster met 2-ruitsindeling met bovenlicht met 10-ruitsindeling. Zuidgevel: centraal gelegen een venster als aan westzijde, aan de ZW-zijde een enkel-ruitsvenster met bovenlicht met 6-ruitsindeling en aan ZO-zijde een aan de ZW-zijde identiek venster. Oostgevel: een venster als aan westgevel. De ingang van de koepel is te bereiken via een trap van zes treden naar een galerij met balustervormige balustrade, die aan de noord- en oostgevel omgaat. De gevels zijn omgaand van een kroonlijst voorzien waarin simaaslijst.

414348
Westeramstel
Complexomschrijving

BUITENPLAATS WESTERAMSTEL. Historische buitenplaats, waarvan de geschiedenis als buitenplaats teruggaat tot 1662, toen Nicolaas Pancras een stuk land met twee huizen aan de Amsteldijk kocht en daarop een hofstede liet bouwen. Deze hofstede werd voor 1730 door het huidige vlak bij de dijk gelegen in 1989-1990 gerestaureerde huis vervangen. Langs de lange noordzijde van het huis is een fragment van een lindelaan bewaard gebleven, dat uit de 17e of begin van de 18e eeuw dateert. Het overige deel van de laan, dat zich over de gehele diepte van de plaats uitstrekte, bestaat nog steeds als tracé. In de tijd van de bouw van het huidige huis werd in het verlengde van de lindelaan over de gracht aan de oostzijde van de plaats de bakstenen brug met monumentaal hek met hekpijlers in Lodewijk XV-stijl gerealiseerd. Eveneens uit de 17e eeuw dateert vermoedelijk de rechthoekig omgrachte moestuin ten noorden van het huis, waarlangs aan de west- en noordzijde een omgrachte boomsingel (kastanje) en de omgrachte plaats, waarvan de zuid- en westzijden recht zijn en waarvan de oostzijde het gebogen verloop van de Amsteldijk volgt. In de 19e eeuw werd in het park een bescheiden aanleg in landschapsstijl gerealiseerd. Van deze aanleg resteren nog een fragmentarisch patroon van slingerpaden, deels met eiken omzoomd en een boomgroep met kastanje, es en beuk. Wellicht werd in deze tijd het verloop van de buitengracht aan de noordzijde glooiend gemaakt. In de tweede helft van de 19e eeuw werd aan de ZO-hoek van de plaats een ornamentele houten koepel gebouwd, die uitzicht biedt op het omringende land, de dijk en de Amstel. Het complex wordt beschermd als geheel, zowel als in samenstellende onderdelen, die elk met een eigen monumentnummer, in het register worden opgenomen. De historische buitenplaats Westeramstel is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang, vanwege: -het hoofdgebouw, dat een gaaf voorbeeld is van een vroeg 18e-eeuwse hofstede en buitenplaats aan de Amstel; -de monumentale hekpijlers en het bijbehorende sier-smeedijzeren hek in Lodewijk XV-stijl, die een van de weinige bewaard gebleven oorspronkelijke toegangshekken met bijbehorende pijlers aan de Amstel vormen; -de gaaf bewaarde formele omgrenzing van de historische aanleg en de omgrachte boomgaard uit de 18e of het eind van de 17e eeuw en het bewaard gebleven fragment van de rechte lindelaan uit dezelfde tijd.

Amsteldijk Noord 55 1183 TE Amstelveen BY Ja
W 324 Amstelveen