Dorpsstraat 17, Zoeterwoude

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische kruiskerk, driebeukig pseudo-basilicaal schip en diep koor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting. De geheel met houten tongewelven op trekbalken overwelfde kerk heeft een koor uit XVd, een dwarsschip uit XVI A (?) en een schip, dat na gelijktijdig met de bouw van het dwarsschip vernieuwd te zijn, herbouwd werd omstreeks 1615 na verwoesting door de Staatse troepen in 1574. Tussen schip en zijbeuken zuilen met Attische bases en kapitelen met Toskaanse profileringen. Bij de herbouw van het koor werd dit verhoogd en voorzien van een rond en twee ovale vensters in de sluitingszijden boven de vensters. Inventaris: gesneden eiken preekstoel, midden XVII, twee tekstborden 1693, koperen kroon (XVII ?) en een aantal zerken (XVII-XVIII). De kerk is gerestaureerd omstreeks 1954. Orgel met twee manualen en aangehangen pedaal gebouwd door L. van Dam en Zonen in 1869. Dit orgel is afkomstig uit de Hervomde kerk te Irnsum.

Dorpsstraat 17 2381 EK Zoeterwoude Ja
E 1434 Zoeterwoude