Dorpsstraat 59, Zoetermeer

NED. HERV. KERK. Monumentaal gebouw op vierkante plattegrond met rechthoekige uitbouw aan de oostzijde, gebouwd door Giudici, 1785-'87. Stucgewelven op vier pijlers. Tegen de zuidgevel portaal met hardstenen zuilen, hoofdgestel en siervazen. Toren met gedeeltelijke 15e eeuwse onderbouw, waarop sierlijke achtkantige houten bekroning van Giudici (?). Waardevol interieur; kansel, doophek en drie herenbanken in stijl Lod. XVI; twee grote en vijf kleine kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren gerestaureerd 195.? Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A.Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal. NED. HERV. KERK. Monumentaal gebouw op vierkante plattegrond met rechthoekige uitbouw aan de oostzijde, gebouwd door Giudici, 1785-'87. Stucgewelven op vier pijlers. Tegen de zuidgevel portaal met hardstenen zuilen, hoofdgestel en siervazen. Toren met gedeeltelijke 15e eeuwse onderbouw, waarop sierlijke achtkantige houten bekroning van Giudici (?). Waardevol interieur; kansel, doophek en drie herenbanken in stijl Lod. XVI; twee grote en vijf kleine kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren gerestaureerd 195.? Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1839 door N.A.Lohman en Zonen gebouwd. In 1971 uitgebreid met een vrij Pedaal. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van A. Steylaert, 1571, diam. 103,7 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, gesigneerd Willem Hermannus Brouckman, 1634.

Dorpsstraat 59 2712 AD Zoetermeer Ja
C 8123 Zegwaard