Zeeduin, Oostkapelle

De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslandje dat ten dele wordt omzoomd door bomen. Ten oosten van het hertenverblijf, aan de andere zijde van de oprijlaan, ligt de dienstwoning. Aan de noordzijde van het hertenverblijf zijn nog begroeide resten van een "rotspartij" en een grillig gevormde ondiepte in het terrein waarneembaar. Deze "rotspartij" bestaat uit gaas en cementpleister en is begroeid met diverse wilde planten. Aan de zijde van de vijver geven enkele houten palen de grens van de vroegere hertenkamp aan. Het hertenverblijf is een eenvoudig houten bouwwerk en bestaat uit een schuilplaats voor herten met daarboven een hooizolder. In 1988-1989 is dit bouwwerk gereconstrueerd naar het vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19e eeuw daterende oorspronkelijke hertenverblijf. Het is een rechthoekig (scheluw) gebouw onder een overstekend rieten zadeldak met nokvorst. Vier onbewerkte iepehouten stammen, als hoekstijlen op betonnen poeren geplaatst en onderling door horizontale stammen tot aan de hoogte van de zolderverdieping en de dakvoet met elkaar verbonden, vormen tesamen met de verticale onbewerkte twee tussenstijlen, de hoofdconstructie van het hertenverblijf. Tussen deze constructieve delen bevinden zich drie traveeën, die zijn gedicht met aangesmeerd cement. Aan een eenvoudige vurehouten raamwerk van stammen dat aan de binnenzijde tegen de constructie van stammen is aangebracht, waren rietmatten bevestigd, maar die liggen nu op de grond. Deze waren ter hoogte van de verdieping aan de buitenzijde voorzien van een ruwe afwerkingslaag in cementpleister. De onderbouw is gedicht met gepotdekselde planken; aan een der lange zijden is een doorgang gelaten voor de herten. Via een luik aan een der korte buitenzijden is de hooizolder bereikbaar. Grillig gevormde takken zijn ter verfraaiing en als uiting van romantisme en landelijkheid tegen de gepleisterde buitenwanden gespijkerd. De gepleisterde, grijze gevels zijn bovendien spaarzaam in dodekop kleur geschilderd; in een spattechniek is over deze laag ultramarijn aangebracht.

409337
Zeeduin
Complexomschrijving

BUITENPLAATS ZEEDUIN. De historische buitenplaats "ZEEDUIN" ligt aan de NO-zijde van Oostkapelle op het voormalige eiland Walcheren, direct tegen de westzijde van de buitenplaats Overduin. Aan de noordzijde grenst "Zeeduin" aan de in de 13e eeuw ontstane Vrouwenpolder en aan de zuidzijde aan het buiten Duno. De noordzijde van het terrein ligt iets hoger dan het zuidelijk deel. Het huis "Zeeduin" is hierdoor van oudsher aan de noordkant van de buitenplaats gesitueerd geweest. De historische buitenplaats bestaat uit een landschappelijke parkaanleg met daarin een toegangshek, een hoofdgebouw, een koetshuis, een dienstwoning, een hertenkamp met hertenverblijf, een moestuin, twee boomgaarden, een kwekerij, een kas, een oranjerie, een vijverpartij, een boerderij, een landbouwschuur en een hekwerk. Het hoofdgebouw werd in 1878 gebouwd, getuige een jaartalsteen in de westgevel ("MR. H.F. Lantsheer - 1878"). In het laatste kwart van de 19e eeuw verrezen nog enkele andere gebouwen als de oranjerie, het koetshuis waarschijnlijk ook het hertenverblijf met kamp. De dienstwoning ten zuiden van het hoofdgebouw dateert wellicht nog van voor 1864; deze dienstwoning onderging in de 20e eeuw diverse verbouwingen. De aanleg van het 19e-eeuwse landschapspark heeft naar wordt aangenomen in etappes plaatsgevonden; de eerste etappe dateert mogelijk uit het tweede kwart van de vorige eeuw. In de 20e eeuw onderging de aanleg diverse veranderingen, mede als gevolg van overstromingen tijdens de oorlogsjaren 1940-1945. De meeste bomen van voor deze oorlogsjaren zijn gekapt, terwijl de noordzijde van het landgoed de oorlog het best heeft doorstaan. Over een oudere tuinaanleg, uit de 18e eeuw, is niet veel bekend. De kaart van Hattinga uit 1750 geeft een indruk van een hoofdopzet en die toont overeenkomst met de kadastrale minuutkaart uit het begin van de 19e eeuw. De aanleg op de kaart van Hattinga zou uit het tweede kwart van de 18e eeuw kunnen dateren. De huidige terreinbegrenzing met de hoofdlanen lijkt weinig veranderd te zijn. De historische buitenplaats "Zeeduin" heeft de volgende, samenstellende onderdelen: 1. HOOFDGEBOUW (Huis Zeeduin), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409334; 2. AANLEG VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409335; 3. TOEGANGSHEK (aan de Noordweg), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409336; 4. HERTENVERBLIJF (nabij de oprijlaan), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409337; 5. ORANJERIE (langs de oprijlaan), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409338; 6. KOETSHUIS (Dunoweg 14), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409339; 7. DIENSTWONING (Dunoweg 10), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 409340: 8. BOERDERIJ (Dunoweg 3), zie voor omschrijving bij complexonderdeel 8 met monumentnummer 520094; 9. LANDBOUWSCHUUR (Dunoweg bij 3), zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer 528733; 10. HEKWERK (Dunoweg bij 3), zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer 528734. De historische buitenplaats "Zeeduin" is in cultuurhistorisch opzicht om navolgende redenen van belang: -de historische buitenplaats is pal achter de duinen gesitueerd, op de grens tussen zand- en kleibodem, op oude cultuurgrond; op het terrein zijn diverse onderdelen of restanten van oude zeeweringen overgebleven die herinneren aan de oudste bewoningsgeschiedenis van dit deel van Walcheren; "Het Oude Dijkje" is een restant van een oude zeewering, maar ook is nog een oud dijkrestant zichtbaar in het terrein tussen de vijverpartij en het koetshuis; - de historische buitenplaats maakt deel uit van een strook van buitenplaatsen die vroeger is aangelegd op een grondgebied pal achter de duinen en houdt door haar behouden gebleven aanlegstructuur de herinnering in stand aan dit markante onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van en op het voormalig eiland Walcheren; -de directe omgeving van "Zeeduin" wordt gevormd door grondpercelen waarop akkerbouw en veeteelt wordt bedreven. Door de coulissen-werking van de boomrijen die "Zeeduin" omgeven, is een harmonieuze overgang tussen beide gebiedstypen bewerkstelligd; deze overgang wordt nog verstevigd doordat enkele van deze grondpercelen door middel van de zichtassen met de aanleg zijn verbonden of er onderdeel van vormen; als zodanig beoordeeld vormt "Zeeduin" een bijzonder harmonieus element in een "groene" omgeving en neemt het desondanks een geheel autonome belevingsfunctie in binnen de landschappelijke situering; - de aanleg van "Zeeduin" wordt ook hedentendage nog door de oorspronkelijke compositie beheerst en bestaat uit zichtassen en een romantische (slingerende) padenstructuur die, met name ten westen van het hoofdgebouw, een hoofdaccent bezit; de afwisseling tussen open grondpercelen en beplante gedeelten is harmonieus van samenstelling; het hoofdgebouw is compositorisch in de aanleg geintegreerd door de centrale ligging en door de visuele verbindingsassen tussen gebouw en omgeving; de beplanting is relatief jong en dateert grotendeels uit 1946, maar is volgens het oorspronkelijke stramien als landschapspark aangebracht en onderhouden, waardoor de gehele aanleg in het bezit is van structurele gaafheid; daarbij dient te worden opgemerkt dat "Zeeduin" een van de weinige als zodanig herkenbare buitenplaatsen op Walcheren is, die nog op deze staat kan bogen; - de betekenis, die een historische buitenplaats heeft, is op "Zeeduin" gehandhaafd, want behalve de natuurlijke aanleg, vormen ook de gebouwde onderdelen een nagenoeg gaaf geheel en zijn deze goed herkenbaar als voorbeeld van een laat 19e-eeuwse buitenplaats-aanleg; het betrekkelijk kleine en comfortabele hoofdgebouw beschikt over de gehele oorspronkelijke indeling; deze wordt gekenmerkt door een centrale vestibule, waarmee alle omliggende vertrekken in directe verbinding staan zodat het gebouw over een goede onderlinge communicatie en ruimtedispositie beschikt; gedurende een periode van ruim 100 jaar is de bestemming van "Zeeduin" niet gewijzigd, waardoor het als "historische factor" in landschappelijk en cultuurhistorisch opzicht een bijzonder waardevol element vormt.

Dunoweg 10 4356 EK Oostkapelle BY Ja
K 3854 Domburg