Kalverringdijk 19, Zaandam

Koopmanshuis D'Mol. Grotendeels houten huis in L-vorm, waarvan de hoofdvleugel in 1795 is gebouwd door Samuel Daesdonck. Zijgevels bekroond door getorste makelaars. Brede bakstenen voorgevel met geblokte hoeklisenen en in het midden een rijk versierde ingangspartij met Ionische pilasters, gesneden deur, snijraam en fries in Lodewijk XVI-stijl, 1795. Daarboven een dakkapel met snijwerk versierd en sinds 1853 bekroond met een bijenkorf. Stoep met ijzeren leuningen. Achterwaartse uitbouw met gebogen hoekvensters, een afluiving en op de eindgevel een getorste makelaar. Gang met Lodewijk XVI snijwerk in de voorvleugel. In de tuinkamer geschilderde dessus-de-porte, XVIIId. In de keuken bevinden zich boven de deuren geschilderde voorstellingen van de Walvisvangst uit 1744 en 1752. In de tuin een beeld, de Winter voorstellend, op een rococo-voetstuk.

Kalverringdijk 19 1509 BT Zaandam Ja
A 1237 Zaandam