Lagedijk 104, Zaandijk

Bakstenen huis met wolfdak, in 1752 gebouwd, in 1804 en later gewijzigd, sinds 1854 raadhuis. Lijstgevel met zijrisalieten; elk met een ingangsomlijsting met pilasters en Ionische kapitelen en met een gesneden deur en een rijk snijraam in Lodewijk XVI-stijl. Boven de voorgevel twee houten dakkapellen met zijmeanders. Aan de gevel een lantaarn. Haakse achterbouw van hout met aan de Zaan een ingezwenkt voorschot in rococo-stijl. Aan de Zaan een open balustrade van hout. Gang achter de linkeringang met stucplafond in rococo-stijl. Trappehuis eindigend in een torenkamertje. Gang achter de rechteringang met een geschilderd plafondstuk, XVII A, in een rococo-omlijsting van stuc. In de raadzaal een rijke Lodewijk XV schoorsteenmantel, lambrizering, deuren en omlijstingen, XVIIIc; geschilderd behang en dessus-de-porte, XIXa. Op de bovenverdieping een tegelschouw. In de achteraanbouw eveneens een tegelschouw.

Lagedijk 104 1544 BJ Zaandijk Ja
A 6302 Zaandijk