Oliemolen "De Os". Achtkante stellingmolen genaamd "De Os", daterend uit de 17e eeuw (oudste schriftelijke vermelding: 1663). In 1916 zijn kap en deel van gaande werk (roeden, bovenas, bovenwiel en bovenschijfloop) verwijderd en werd de koningsspil ingekort tot onder de kapzolder. Sedertdien werd gaande werk aangedreven door motor in stenen aanbouwtje tegen voet van molen. Kort daarna werd riet van de romp vervangen door bekleding van hout. Het aanwezige dubbele oliewerk bestaat uit een stel kantstenen, twee vuisters en een voor; en naslag, totaal zes stampers. Ten zuidoosten van de molen bevindt zich een aangebouwde, op bakstenen penanten staande houten molenschuur onder met pannen gedekt zadeldak. Hiervan diende de zolder voor zaadopslag en de benedenvloer voor het opslaan van de koeken. Aan het eind van de schuur bevonden zich het oliehuis en de timmerwerkplaats. De nog aanwezige oliekelder is verdeeld in vier compartimenten van elk 9 m3. Een houten oliepomp staat nog opgesteld, de andere drie zijn in opslag bij de Vereniging "De Zaansche Molen". Molenschuur bevat thans twee woningen. Ten noordwesten van de molen een vlakgedekte, uit hout opgetrokken blokvormige aanbouw met verdieping.

Molen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Kalverringdijk 33 1509 BT Zaandam Ja