Restanten van de Noordenbergtoren en aansluitende muur.

Tijdens graafwerkzaamheden bij de sloop van het zogenoemde Hardonkcomplex zijn de in zeer goede staat verkerende fundamenten en enig opgaand muurwerk van de Noordenbergtoren aan het licht gekomen. De toren werd in 1487 opgetrokken als onderdeel van de stadsverdediging; afbraak vond plaats tussen 1773 en 1778.

De restanten zijn opgetrokken uit gele en rode baksteen en zorgvuldig afgewerkte blokken zandsteen. De toren heeft een doorsnede gehad van ruim 20 meter bij een muurbreedte van bijna 6 meter. Vanaf stadzijde toren, richting hoofdpoort, zijn de resten van een verbindingsgang gevonden.

Toren- en muurresten blijven in het zicht in de kelder van het ter plaatse nieuw opgerichte gebouw.

Restanten van de Noordenbergtoren en aansluitende muur van algemeen belang

-voor de geschiedenis van de Nederlandse vestingbouw in het algemeen en die van het laat-middeleeuwse Deventer in het bijzonder

-wegens de monumentale ondersteuning die zij vormen voor de (reeds beschermde) restanten van drie aan rivierzijde gelegen rondelen

-wegens hun materiaalgebruik.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja