38993, Willemstad

In 1583 begonnen naar ontwerp van de ingenieur Abraham Andriesz in 1585-'86 gewijzigd en voltooid naar bestek van de ingenieur Adriaan Anthonisz. Bestaande uit een omgrachting en een aarden omwalling, versterkt met zeven bastions, die de namen van de Zeven Provincien van de Republiek dragen. De hoofdwal is met de dijk verbonden door twee gemetselde beren, een andere gemetselde beer sluit de haven af. Op de beren gemetselde "monniken". De twee buitendijkse bastions zijn met steen bekleed. De wallen en de rondgaande Singelweg zijn met steen bekleed. De wallen en de rondgaande Singelweg zijn met bomen beplant. Voor de plaats van de Landpoort ligt een in de Franse tijd toegevoegd, later vergraven ravelijn. De Waterpoort bestaat uit eenvoudige profielmuren, in 1872 gebouwd. In het plantsoen op de ravelijn twee kanons-lopen uit 1811.

Plantsoen Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling oorspronkelijke functie Ja