Mounewei 12, Burdaard

Mooi aan de Dokkumer Ee en binnen het beschermde dorpsgezicht Birdaard gelegen tweede helft 19e-eeuwse HOUTOPSLAGLOODS, behorende bij de beschermde koren-, pel- en zaagmolen "De Zwaluw" uit 1875.

Even teruggerooid uit hout op gemetselde voet opgetrokken diep gebouw op rechthoekige plattegrond, gedekt door een met pannen belegd zadeldak met klein overstek; in de voorgevel twee hoge deuren met zesruitsschuiframen; dito raam in geveltop; de beide zijmuren blind; in de achtergevel twee zesruitsschuiframen. Aan de voorzijde op verdiepinghoogte een geschulpt houten randje en een houten bord met het opschrift: Houthandel van K. Steenhuisen en Zonen.

Inwendig houten opslagrekken.

Mooi gelegen tweede helft 19e-eeuwse houtopslagplaats van algemeen belang uit een oogpunt van industriele-archeologie en vanwege de historisch-functionele relatie met de beschermde koren-, pel- en houtzaagmolen "De Zwaluw" uit 1875, de belendende beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtzagerij met aanvoersloot, balkengat en sleephelling en het beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtstek terzijde daarvan.

388532
De Zwaluw
Complexomschrijving

Zaagmolencomplex met de volgende onderdelen:MOLEN, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 15585.

HOUTZAGERIJ, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 388520.

HOUTOPSLAGLOODS, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 388532.