Mooi aan de Dokkumer Ee en binnen het beschermde dorpsgezicht Birdaard gelegen in 1875 gebouwde koren-, pel- en houtzaagmolen "De Zwaluw".

MONNIKMOLEN op hoge taps toelopende, uitwendig achthoekige, inwendig zestienhoekige bakstenen onderbouw met op de hoeken gemetselde pilasters en voorzien van dubbele deuren en ronde vensters met gietijzeren rozettracering; houten stelling; met riet bekleed achtkant met rechthoekige vensters en met riet beklede kap. Zelfzwichtend wiekenkruis met sleepkruiwerk en in 1875 bij gieterij de prins van Oranje te 's-Gravenhage gegoten as.

Mooi gelegen koren-, pel- en zaagmolen "De Zwaluw" uit 1875, van algemeen belang uit een oogpunt van industriele-archeologie, de Nederlandse molengeschiedenis in het algemeen en de Friese in het bijzonder, en vanwege de historisch-functionele relatie met de vastgelegen beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtzagerij met aanvoersloot, balkengat en sleephelling, het beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtstek terzijde en de even verder aan Mounewei 12 beschermde tweede helft 19e-eeuwse houtloods.

15585
De Zwaluw
Complexomschrijving

Zaagmolencomplex met de volgende onderdelen:MOLEN, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 15585.

HOUTZAGERIJ, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 388520.

HOUTOPSLAGLOODS, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 388532.