Dorpsstraat 1, Ritthem

De Ned. Herv. KERK bestaat uit eenvoudig 16e eeuws schip, verbouwd in 1611. Het koor is afgebroken. Inwendig: spaarnissen onder de vensters. Eikenhouten preekstoel (XVII B). De sterk hellende 14e eeuwse toren telt drie geledingen. Ter weerszijden van de spitsboog boven de ingang nisjes met bakstenen driepasjes, die eveneens voorkomen aan een fries van de ronde traptoren, waarvan het muurwerk verlevendigd is met verglaasde koppen. Waarschijnlijk zijn eerst in de 16e eeuw de steunberen toegevoegd, de klokkenverdieping verhoogd en de ingang gewijzigd. In de toren is het stenen gewelf uitgebroken; de muurkolonnetten hiervan zijn voorzien van kleine kapiteeltjes. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1613, diam. 70 cm. Lager in de toren staat in een uurwerkkast een mechanisch torenuurwerk, volgens naamplaat: B. Eijsbouts, 1922, buiten gebruik gesteld.

Dorpsstraat 1 4389 TN Ritthem Ja
N 206 Vlissingen