Naar ontwerp van H. Copijn ten behoeve van het Snouck van Loosenpark gerealiseerde parkaanleg, waarbij het oostelijk deel in overwegend geometrische vormen is ingericht met een cirkelvormig plantsoen, in oorsprong voorzien van een centraal gesitueerde zonnewijzer op bakstenen voet, en waarbij het midden- en westelijk deel in landschappelijke trant is aangelegd met een slingerend padenstelsel; voorts een langgerekte vijverpartij met in- en uitzwenkende vormen - smal in het door een gemetselde boogbrug overdekt middendeel en zich aan de uiteinden verbredend en centraal aan de noordzijde voorzien van een beplant eiland.

Het bijbehorend, met grind bedekt, padenstelsel leidt in het landschappelijk aangelegde deel om de als het ware op groen-eilanden gesitueerde woningblokken heen, terwijl in het geometrisch aangelegde deel een door het centraal verbindingspad doorsneden dubbele cirkelvorm is toegepast. In beide gevallen zijn langs de randen verschillende boomsoorten geplant.

De resterende openbare ruimten in het Snouck van Loosenpark zijn ingericht als plantsoen, waarbij de individuele tuinen bij de woningen van elkaar en van het padenstelsel worden afgescheiden door lage heggen van verschillende soort. Met uitzondering van de door een smeedijzeren hekwerk aan de zijde van de Stationsweg van de openbare ruimte afgescheiden tuintjes, wordt het gehele park rondom begrensd door lage heggen. De toegangspaden naar de woningen zijn voorzien van een klinkerbestrating. Gemengd geometrische en landschappelijke parkaanleg met bijbehorend padenstelsel, waterpartij en groenvoorziening, deel uitmakend van het complex met monumentnummer 359693 en als zodanig van belang.

359790
Snouck van Loosenpark
Complexomschrijving

In 1895-97 naar ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes en H.Copijn ter plaatse van een hiertoe gedempte haven tot stand gekomen TUINDORP,genaamd SNOUCK VAN LOOSENPARK - naar de erflaatster M.M. Snouck van Loosen - en gesitueerd op een langgerekt, aan de zuidwestzijde eenmaal geknikt, rechthoekig terrein omsloten door Kuipersdijk, Parklaan, Snouckstraat en Stationsweg. Het geheel bestaat uit een opzichterswoning en vijftig eengezinswoningen, die zijn uitgevoerd op basis van zes typen in een versoberde eclectisch-renaissancistische trant en met individuele tuintjes zijn gesitueerd in een deels geometrisch, deels landschappelijk aangelegd park met bijbehorende onderdelen als padenstelsel, groenvoorziening, waterpartij, brug,hekwerken, watervogelhuis, lantaarns en vlaggemast.

Alle - door Posthumus Meyjes ontworpen - huizen in dit tuindorp zijn onderkelderd en hebben boven de beganegrondlaag een hoge kapverdieping, alsmede door overstekende daken overhuifde topgevels.

De symmetrisch opgezette woningblokken, hetzij vrijstaand, hetzij gegroepeerd in eenheden van twee, vier of acht woningen, zijn opgetrokken in rode baksteen op een in donkergrijze baksteen uitgevoerde plint met smalle hardstenen lijst en met gebruik van gele siersteen voor band-, ruit- en blokmotieven, onder een samenstel van met rode kruispannen gedekte zadel-, wolf- en schilddaken, alle met overstek, voorzien van gootlijsten op klossen, geprofileerde boeiborden, alsook van rijkgedetailleerde dakkapellen, schoorstenen met gele band en muizetandlijsten en op de hoeken een bol- en puntvormige of gestileerde pijnappelvormige bekroning van zink.

De ingangen zijn alle voorzien van een lage stoep, afgedekt door een hardstenen plaat, voorts van paneeldeuren met vier smalle, door ijzeren siersmeedwerk afgeschermde glasruiten en een hardstenen drempel. Alle vensters - afwisselend met schuif- en draairamen en enkelvoudig dan - stenen onderdorpels, terwijl het merendeel wordt bekroond door een boognis met siermetselwerk in ruit- en blokverband, waarboven een strek met drie in gele steen uitgevoerde blokmotieven; afwisselend in de bovenlichten of in de ongedeelde vensters is door middel van dunne houten profielen een eigentijdse onderverdeling aangebracht met vierkanten bij de hoeken en smalle banen rondom een groot rechthoekig middenveld.

De houten dakkapellen zijn voorzien van vierruitsvensters waarboven gesneden, staand beschot, en worden afgesloten door met roodkleurige leien gedekte wolfdaken met overstek en bol- en puntvormige zinken bekroning.

Het geheel van woningen, parkaanleg en bijbehorende onderdelen is als vroege realisatie van de tuindorpgedachte in Nederland van algemeen belang uit stedebouwkundig, architectuur- en sociaalhistorisch oogpunt van belang alsook uit oogpunt van ontwikkeling van de volkshuisvesting.

N.B. De onlangs - omstreeks 1983 - bijgeplaatste, blokvormige houten bergingen vallen buiten de bescherming, evenals de stenen garage bij de opzichterswoning.

ZIE VOOR DE COMPLEXONDERDELEN DE MONUMENTNUMMERS 359699,359704,359709,359714,359719,359725,359730,359735,359740,359745,359750,359755,359760,359765,359770,359775,359780,359785,359796,359795,359800,359805,359810,359815 en 359820.

Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Enkhuizen Parkaanleg Snouck van Loosenpark Ja