De Hersteller, Sintjohannesga

In 1857 gebouwde poldermolen die destijds een bijdrage heeft geleverd aan de bemaling van de grote St. Johannesgaaster Veenpolder. Als laatste en enige van vijf dergelijke molens is "de Hersteller" bewaard en, in 1981, gerestaureerd. Achtkant uit de bouwtijd; kap, wiekenkruis, staartwerk en het gaande werk in 1981 aangepast volgens het oorspronkelijke bestek.
Landschappelijk mooi gelegen POLDERMOLEN, type achtkante bovenkruier (grondzeiler), geheten "de Hersteller", met uit gele Friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet bekleed houten achtkant. In de molen is de molenaarswoning ondergebracht.
Poldermolen van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polder - in het bijzonder van die van de groete St. Johannesgaaster Veenpolder.
Poldermolen met uit gele friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet bekleed houten achtkant uit de bouwtijd; kap, wiekenkruis, staartwerk en het gaande werk in 1981 aangepast volgens het oorspronkelijk bestek.

In de molen is de molenaarswoning ondergebracht.

In 1981 gerestaureerde poldermolen van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polders - in het bijzonder van die van de grote Sintjohannesgaster veenpolder.

Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 8 van 17 juni 1987 inzake de afwijzing van een verzoek tot plaatsing op de vastgestelde lijst, waarin is bepaald dat de molen op de lijst wordt geplaatst.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
359671
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoge Dijk 132 8464 NZ Sintjohannesga Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 3451 Sint Johannesga
Naar boven