de Lange Akker, Berkel-Enschot

HOOFDHUIS. De op een langgerekte plattegrond zonder verdieping opgetrokken villa bevindt zich op een verhoogd gedeelte van het rondom tot tuin ingerichte terrein en wordt afgedekt door een samenstel van platte daken met overstek, waarbij een smallere luifel aan de onderzijde nog meer oversteekt dan de hogere lijst daarboven, die alle sprongen in de plattegrond volgt.

De van een ruwe pleisterlaag voorziene baksteenmuren worden doorbroken door tuindeuren en vensters, veelal gekoppeld en van verschillend formaat, en van verschillende onderverdeling, al naar gelang de oorspronkelijke functie van het bijbehorend vertrek, zoals de vensters met horizontale onderverdeling bij de vroegere slaapkamers en de ongelede vensters bij de woonvertrekken. De ingang bevindt zich rechts van het midden tussen twee naar voren gebouwde dwarsvleugels aan een via een zes treden tellende stoep toegankelijk terras en bevat een dubbele deur met reliefbanden en vierkante venstertjes. Ter verlevendiging van de buitenmuren zijn ter afsluiting van de sokkel en onder de luifel donkere banden aangebracht, alsmede smalle tegelstroken, drievoudig bij de hoeken, tweevoudig bovenlangs de vensters, en afwisselend zwart/wit bij de ronde pijlers tussen de vensters aan de voorzijde van de linkervleugel en aan de achterzijde met vijfzijdig uitgebouwde erker, waarvan de bovenbouw in oorsprong in zwart/wit-blokpatroon was betegeld.

De vroegere pergola te rechterzijde is thans dichtgebouwd en valt evenals de recentere aanbouwen linksachter, buiten de bescherming.

In Wrightiaanse, horizontaliserende bouwtrant gerealiseerde villa van algemeen belang als tamelijk zeldzame representant van deze stroming in Nederland, mede gelet op de geografische spreiding, en derhalve van architectuur-historische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
354397
Complexnaam
Villa de Lange Akker
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

VILLA DE LANGE AKKER. Naar ontwerp van F.A. Warners, geinspireerd op de horizontaliserende bouwwijze van F.L. Wright, in 1921 gebouwde villa 'de Lange Akker',

Het complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 354397.

2. DIENSTWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 354402.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bosscheweg 57 5056 KA Berkel-Enschot Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2961 Berkel
Naar boven