Herenstraat 53, Den Hoorn

Woning met topgevel en houten voorschot. De pui is grijs gecementeerd en heeft een patroon in blokvoegen. Het bovenlicht van de aan de rechterzijde geplaatste voordeur heeft deels afgeschuinde sponningen met decoratieve, kleine inkepingen. De deur heeft geprofileerde panelen. De groen geverfde houten geveltop is afgezet met witgeschilderde dakranden. Binnen het gevelbeeld van de Herenstraat vervult het pand een geledende, historische en visuele rol.

De plattegrond vertoont een indeling in voor- en achterhuis met tussenmuur en heeft een terzijde gelegen gang in het voorhuis. De verschillende vloerniveaus zijn een gevolg van de ligging op een voormalige dijk en bepalen mede de cultuurhistorische waarde.

De schuur staat in de tuin achter het woonhuis. Hij is in gele baksteen opgetrokken, heeft een rechthoekige plattegrond en is gedekt door een rood pannen dak, dat aan de westzijde is afgewolfd en aan de oostzijde een houten, groen geschilderde puntgevel met luik en makelaar heeft. De schuur dateert uit de 18e of 19e eeuw en grenst met de lange zuidgevel aan het Lage Achterom. Op de zuidwest hoek staat een hoge gemetselde schoorsteen. Noord- en zuidgevel zijn voorzien van resp. twee en drie grote muurankers; de schuur is toegankelijk door een deur in de noordgevel. In de oostgevel zijn twee zeer kleine glasruitjes aangebracht, zonder kozijnen, terwijl de zuidgevel blind is; de westgevel heeft een vierkant venster en een groot muuranker.

De schuur herinnert aan de traditionele verbondenheid van de historische huishouding annex bedrijfsvoering met monument 35241, en maakt derhalve functioneel en historisch deel uit van dit monument. Voorts markeert de schuur de erfafscheiding van het naar het Lage Achterom aflopende dijktalud, zijnde de vroegere bebouwingsgrens waardoor sprake is van ruimtelijk-historische waarden.

Complex van architectuurhistorische betekenis.

Herenstraat 53 1797 AG Den Hoorn Ja