Kerkstraat 2, Oosterend

HERVORMDE KERK EN TOREN. Thans kruisvormig kerkgebouw waarvan de westelijke arm gevormd wordt door het schip van een 11e eeuwse tufstenen kerkje. De oostelijke arm is een gedeelte van het 15e eeuwse koor, in 1724 recht gesloten; ook de toren is in de 15e eeuw ontstaan en in de 17e of 18e eeuw verhoogd. N. en Z. dwarspand zullen in de 16e eeuw zijn toegevoegd. Op het doophek staan 17e eeuwse koperen bollen. een doopboog; voorts bezit de kerk twee koperen lezenaars uit de 2e helft van de 17e eeuw en een koperen kroon uit 1683. Eenklaviers orgel, midden 18e eeuw, van onbekende maker. Klokkenstoel met klok van H. Wegewaert, 1598, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1931.

Kerkstraat 2 1794 AM Oosterend Ja
M 800 Texel