Millenerstraat 1, Nieuwstadt

St. Janskerk. Driebeukig basilicaal schip, XIII. Driezijdig gesloten koor, XIV. Alles ingrijpend gerestaureerd door P.J.H.Cuypers in 1862. Oude inventaris, waartoe o.a. behoren mergelstenen altaar, XV ? met hardstenen mensa, twee hardstenen mensea, XV ?, houten tabernakel, plm 1700, twee biechtstoelen plm 1700. Hardstenen grafzerk, 1664. Houten beelden: H. Anna te drieën, plm 1500; madonna, XVIa, St. Johannes in disco, XVI; crucifix, XVII B; H. Brigida plm 1700; St. Jan de Doper, XVIId; Engelbewaarder, XVIII. Schilderijen; Maria ten Hemelopneming door C. Nicolas, 1826 (voormalig altaarstuk). Koperen crucifix, XIXa. Koperen lichtkroon, XIXb. Drie stenen grafkruisen (? 166?, 1634). Latere toren. Oorlogsschade hersteld in 1946. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Simon en G. Foissey, 1789, een klok van een anonieme gieter, 1522, diam. 60 cm en twee moderne klokken.

Millenerstraat 1 6118 CA Nieuwstadt Ja
E 2279 Nieuwstadt