Hanzelaan 300, Zwolle

DE HOGE SPOORBRUG, ontstaan in 1883 naar ontwerp van het toenmalige Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, in opdracht van de Staatsspoorwegen. Constructie der ijzeren bovenbouw: firma H. Dalhuisen te Kampen.

Overbrugging over het stationsemplacement Zwolle, ter hoogte van Van Karnebeekstraat en Schellerstraat, bestaande uit drie ijzeren vakwerkoverspanningen met parabool-, visbuik- of lensconstructie van elk ca. 36 meter, die steunen op tussen de sporen geplaatste ijzeren jukken; de hoofdliggers der overspanning, die aan beide zijden is afgezet met een ijzeren hekwerk, is opgelegd op gietijzeren stoelen (rol-oplegging) en rustte oorspronkelijk op hardstenen sokkels (deze zijn om technische redenen - electrificatie - inmiddels vervangen door stalen steunen op beton), die op hun beurt rusten op uit donkere baksteen opgetrokken landhoofden met hardstenen hoekblokken en geprofileerde waterlijsten.

De opritten naar de brug zijn hoefijzervormig, beklinkerd met waalsteen en gedeeltelijk nog afgezet met een gietijzeren hekwerk met balusters en hek in hardsteen met verschillende bekroning (achthoekig en rond), dat de oorspronkelijke hardstenen paaltjes met ijzeren trekstangen vervangt; in de opritten liggen thans aan elke zijde nog twee (oorspronkelijk drie) trappen met hardstenen treden; enkele daarvan nog met smeedijzeren leuning.

Eind 19e-eeuwse (1883) spoorbrug, van belang uit een oogpunt van de geschiedenis der toepassing van ijzerconstructies (technisch, architectonisch en functioneel) - in het bijzonder van die der nationaal en internationaal zeldzame visbuik- of lensconstructie - en van belang uit een oogpunt van de (technische) geschiedschrijving van de Nederlandse Spoorwegen en vanwege zijn ligging in historisch stedebouwkundige zin.

Hanzelaan 300 8017 JJ Zwolle Schellerweg TO Ja