Oude Rijksweg 285, Rouveen

BOERDERIJ van het Staphorstse type met dwars voorgebouwd woonhuis. Boerderij. Het tweede helft 19e eeuwse voorhuis dwarsgeplaatst en onder rieten schilddak; het mogelijk oudere bedrijfsgedeelte onder driezijdig schilddak. Dwarsdeelboerderij op langgerekte plattegrond. Het dwarsgeplaatste voorhuis opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en gedekt door een rieten schilddak. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; te weerszijden twee zesruitsramen met 1 1/2 steen strekken en luiken; in de zijgevels dito ramen met rollaagjes en luiken; staafankers. Het bedrijfsgedeelte gedeeltelijk vernieuwd en opgetrokken deels uit baksteen en deels bekleed met gepotdekselde houten delen, gedekt door een driezijdig schilddak en uitgerust met baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering. Dwarsdeelboerderij met tweede helft 19e eeuws dwarsgeplaatst voorhuis en vermoedelijk ouder bedrijfsgedeelte van architectuurhistorisch belang wegens haar voor Staphorst ongebruikelijke samenstelling en een aantal voor Staphorst zeer gebruikelijke karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten dakbedekking en markante indeling der voorgevel.

Oude Rijksweg 285 7954 EJ Rouveen Ja
AP 58 Staphorst