Muldersweg 4, Staphorst

Fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering, 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsgedeeltype op zeer langgerekte plattegrond, grotendeels opgetrokken uit baksteen op, voor wat betreft het woongedeelte op gecementeerde plint en gedekt door een deels met riet, deels met pannen belegd wolfdak met topschoorsteen waarvan de golvende, zich ter hoogte van het woongedeelte nogal verhogende, noklijn opvallend is: vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel, waarvan de zijbeuken zijn verbreed, deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk 20-ruitsramen en drie dito ramen, alle met luiken; twee zoldervensters; boven deur en vensters 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes. In de gedeeltelijk vernieuwde zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters waarvan een aantal niet oorspronkelijk; het achterste gedeelte van het gebouw bekleed met gepotdekselde houten delen. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij, ondanks de verstoringen in met name de linkerzijgevel van architectuurhistorisch belang wegens ouderdom en Staphorster karakteristieken als langgerekte plattegrond en in dit geval opvallende van de noklijn, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling van de voorgevel.

Muldersweg 4 7951 DG Staphorst Ja
Muldersweg 4 a 7951 DG Staphorst