Omschrijving onderdeel 10

Aan het einde van de oprijlaan, op de hoek van de Waterweg en de Nijkerkerweg twee bakstenen hekpijlers met dekplaten, waarop Lodewijk XIV-siervazen.

32238
Oldenaller

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS OLDENALLER met HOOFDGEBOUW (1), TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOUWHUIS/ORANJERIE (LINKS) (3), BOUWHUIS (RECHTS) (4), BRUG VOOR HET HUIS (5), BRUG IN PARK (6), DIENSTWONING (7A) met DUIVENTOREN (7B), BOERDERIJCOMPLEX 'KLEIN OLDENALLER'(8),BOERDERIJCOMPLEX 'DE POORT'(9) en HEKPIJLERS (10).

De historische buitenplaats Oldenaller ligt langs de provinciale weg tussen Nijkerk en Putten in een overwegend agrarisch gebied. Vanaf de provinciale weg leidt een lange oprijlaan met bakstenen pijlers en omzoomd door bomen naar de buitenplaats, die niet in het verlengde van de laan is gelegen. De buitenplaats ligt aan de rand van de Veluwe en is in het midden van de 17de eeuw aangelegd. Centraal op een omgracht eiland bevindt zich het hoofdhuis, met op het voorplein twee bouwhuizen waarvan er één als oranjerie is gebruikt. Het eiland is toegankelijk via een brug met smeedijzeren hekwerk. Achter het huis ligt een wandelpark met waterpartijen en slingerpaden van de hand van tuinarchitect K.G. Zocher.

De historische buitenplaats Oldenaller is van algemeen belang:

- vanwege de architectuurhistorische waarde (stijl en detaillering gebouwen, de relatie park en gebouwen en de onderlinge plaatsing gebouwen);

- vanwege de tuinhistorische waarde (gaaf bewaard landschapspark van K.G. Zocher);

- vanwege de stedenbouwkundige betekenis (door oprijlaan en park een belangrijk element in het gebied);

- vanwege de cultuurhistorische waarde (situering op de rand van de Veluwe).

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja