Spanbroekerweg 37, Spanbroek

Herv. Kerk. Een zeven traveeën diepe eenschepige kerk met vijfzijdige sluiting en een geheel vernieuwde toren. Het muurwerk en de steunberen geheel gepleisterd. Inwendig een gestuct gewelf onder een oudere tongewelf-constructie. Het gebouw is blijkens een bouwnaad op de overgang tussen de vierde en vijfde travee in twee perioden opgetrokken, XV/XVI. Preekstoel XVIIb- Doophek, waarop twee koperen doopbogen, XVIIIa; geheel origineel eenklaviers orgel, in 1779 gemaakt door J. Strumphler; een herenbank XVII; een voorzangerslezenaar 1694; tegen de koorsluiting een marmeren epitaaf, aangebracht voor Johannes van Gheel, 1668, gebeeldhouwd door R.Verhulst.

Spanbroekerweg 37 1715 GH Spanbroek Ja
V 538 Opmeer