Nierhoven, Nuth

Huis Nierhoven (of Nirven), rond 1800 als buitenplaats voor de familie De Limpens in gebruik genomen, bakstenen, wit gesausd herenhuis (XVII) met economiegebouwen in carré rond binnenplaats (XVI-XVII). De economiegebouwen deels voorzien van speklagen, deels van vakwerk; hardstenen voerbakken, paardenruif. Binnenplaats toegankelijk via een poortpaviljoen (XVII) met koepeldak (eind XVIII). Herenhuis met empirevensters en ankerjaartal 1679, gebouwd voor de familie Huntgens (Canisius). Inwendig trappen (XVII) en schoorsteenmantels (eind XVIII). In de kapel altaar met retabel van stuc (XVIII) en zandstenen schouwwangen (restant van verplaatste schouw XVII).

N.B. Het huis is gericht op de ten oosten gelegen, niet beschermde parkaanleg. Niet beschermd, maar van cultuurhistorisch belang, is de kelder annex moestuinmuur ten noorden van het huis.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Nierhoven 11 6361 GP Nuth Ja