Groot-Haasdal 15, Schimmert

Hoeve gelegen rond een binnenplaats met aan de rechterzijde de woonvleugel onder zadeldak, 1802; de topgevel aan de straatzijde is opgebouwd uit een afwisselende gelaagdheid van baksteen en mergel en voorzien van een gevelsteen. Aan de straatzijde bevindt zich een vleugel onder een zadeldak met een toegangspoort. De langsgevel van deze vleugel is geheel van baksteen en is verder blind gelaten. De topgevel is geheel van mergel met bovenin een kleine ronde opening. De punt is afgezet met een rand en verlevendigd met enkele platte, even buiten de punt uitstekende lagen; midden 19de- eeuws. Aan de achterzijde bevindt zich een vakwerkschuur met een deels bakstenen eindgevel, voorzien van een strook van mergel; 18de-eeuws. Tussen de voor- en achtervleugel bevindt zich een smalle tussenvleugel, waarvan alleen de buitenmuur nog 19de-eeuws is, bestaande uit baksteen van groot formaat met halverwege een strook van mergel. Van belang als typisch, authentiek voorbeeld van een hoeve met gesloten buitenzijde, en in belangrijke mate bepalend voor het straatbeeld.

Groot-Haasdal 15 6333 AV Schimmert Ja
D 971 Schimmert