Kerkgang 3, Nieuwerkerk aan den Ijssel

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw met driezijdige koorsluiting en houten tongewelf met trekbalken. Slanke toren, eerste helft 11e eeuw, met een versiering van spitsboognissen, waarin traceringen en een boogfries onder de ingesnoerde naaldspits. Kerk en toren gerestaureerd 1927-1928. Tot de inventaris behoren: een 17e eeuwse eikehouten preekstoel met koperen predikantslezenaar; een doophek, 17e eeuw, thans ten dele nog aanwezig in de consistoriekamer; een koperen voorzangerslezenaar bewaard in de consistoriekamer; twee 17e eeuwse banken met toogpanelen; een orgelkas, eerste helft 19e eeuw en drie koperen kaarsenkronen, 17e eeuw. In de consistoriekamer een marmeren Lodewijk XV-schouw met schilderstuk, voorstellend een gezicht op het dorp Nieuwerkerk in de 18e eeuw. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1770 gemaakt door P. van Assendelft voor de R.K.kerk te Vlaanderen. In 1852 uitgebreid met een Onderpositief door L. van den Brink. In 1891 is dit orgel overgeplaatst naar Nieuwerkerk. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 17de eeuw, diam. 108,7 cm.

Kerkgang 3 2912 CL Nieuwerkerk aan den IJss Ja
A 5874 Nieuwerkerk aan den IJssel