Stadhuisring 1, Klundert

STADHUIS. In 1621 naar ontwerp van Melchior van Herbach en met subsidie van Prins Maurits gebouwd, gerestaureerd in 1910. Rechthoekig gebouw van gele en rode baksteen, met natuurstenen vensterkozijnen, plint, banden, blokken en sierstukken, gedekt door een hoog leien dak tussen twee trapgevels en boven het front, een topgevel. Voor de ingang een bordes. De vensters gedekt door strekken, segment- en korfbogen; in de boogtrommels van de voorgevel natuurstenen cartouche-versieringen. Boven de natuurstenen ingangsboog een cartouche met het stadswapen in omlijsting met fronton-afdekking. De geveltop aan de voorzijde rijk versierd met banden, lijsten en twee sierankers, met vier klauwstukken, twee gebroken frontons, twee obelisken en twee stenen: Anna 1621. In de top een Justitiabeeld op consoles voor een nisvormige omlijsting. Houten goot op klossen (1628). Onder het bordes een natuurstenen poortje, en soortgelijk poortje in de noordelijke en zuidelijke zijgevel.

23675

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Stadhuisring 1 4791 HS Klundert Ja
H 3384 Klundert