Kerklaan 12, Katwijk

N.H. Kerk. Schip met drie beuken van gelijke hoogte en doopkapel tegen de Z.zijde der toren. Toren, hoofdkoor en westgevel van de middenbeuk behoren tot de oudste delen van de kerk en dateren van omstreeks 1300. Het schip dateert in hoofdzaak uit het midden van de 15e eeuw en het rechtgesloten noorderzijkoor evenals de sacristie dateren uit omstreeks 1500. De toren is aan de westzijde voorzien van twee korte steunberen. De gevels zijn vlak met uitzondering van het bovenste deel, waar de galmgaten in verdiepte vlakken liggen, die omsloten worden door hoeklisenen en rondboogfriezen. Achtzijdige met leien beklede spits, omgeven door een omgang met houten balustrade.

Koor rechthoekig gesloten waarin v. Liere monument door H. Verhulst (1663). Oorspronkelijk eenklaviersorgel, in 1765 gemaakt door P. van Assendelft. In 1887 uitgebreid met een Bovenwerk door J. van Gelder. Bij restauratie in 1977 bleef de uitbreiding van 1887 gehandhaafd. In de doopkapel een laatgotische lichtkroon.

Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van G. Bakker, 1786, diam. 60 cm en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1603, later voorzien van elektrische opwinding.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
23517
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerklaan 12 2223 AN Katwijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3854 Katwijk
D 3855 Katwijk
D 352 Katwijk
D 506 Katwijk
Naar boven