Katwijk

Katwijk Savoy - Marianne Cornelissen-Kuyt
Katwijk Savoy
Credit
Wikimedia Commons - Marianne Cornelissen-Kuyt
56
56
261

Gemeente Katwijk
Afdeling Erfgoed en Archeologie
Postbus 589
2220 AN Katwijk
Telefoon: 071-4065000
www.katwijk.nl

De gemeente Katwijk bestaat uit de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. De gemeente wordt gekenmerkt door een veelzijdig karakter van de grootste vissersvloot in de jaren ‘60 tot een bekende Nederlandse badplaats, van bloembollenteelt tot hightech werkplek en van Romeinse tijd tot de Tweede Wereldoorlog. Het diverse karakter wordt weerspiegeld door de vele monumenten die in de gemeente zijn te vinden.

Monumenten in Katwijk

De gemeente Katwijk kent Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. In Katwijk is daarbij op een aantal gebieden een dubbelbestemming cultuurhistorie gelegen vanwege het nationale belang van de architectuur in dit gebied. Wilt u meer weten over een monument? 

Annastraat 2 aan de Voorstraat te Katwijk - Richardwiki
Annastraat 2 aan de Voorstraat te Katwijk
Wikimedia Commons - Richardwiki

Monumentenzorg Katwijk

Als u vragen heeft over monumenten in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg dan kunt u terecht bij de afdeling Erfgoed. De beleidsmedewerkers geven u graag advies als u in een monument woont en verbouwplannen heeft. Maar ook met andere vragen kunt u terecht, bijvoorbeeld als u wilt weten wanneer en hoe de gemeente een pand aanwijst als monument. In de Monumentenverordening kunt u alles lezen over de wet- en regelgeving over monumenten in de gemeente Katwijk.

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Pompgebouw en laagfilterreservoir Cantineweg Katwijk
Pompgebouw en laagfilterreservoir in het drinkwaterwinningsgebied in de Zuidduinen te Katwijk.
Henrieke van Eerten

Subsidie en financiering

Bent u eigenaar van een gemeentelijk monumenten of beeldbepalend pand dan komt u mogelijk aanmerking voor een subsidie voor de restauratie van het pand. Als eigenaar kunt u 1 keer per jaar een aanvraag voor subsidie doen. De gemeente behandelt alle aanvragen in volgorde van binnenkomst. Per project mag u 1 keer in de 10 jaar subsidie aanvragen. Ook het abonnement en de inspectie van Monumentenwacht kunnen vergoed worden. Informeer bij de gemeente naar de maximale hoogte van het subsidiebedrag. 

Voor aanvullende financiering voor de instandhouding van uw gemeentelijke monument kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de stimuleringsregeling van de gemeente Katwijk.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. De erfgoedcommissie bekijkt dan of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Het is mogelijk om tegen betaling een vooroverleg aan te vragen. G

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Arx Brittanica Katwijk 1649 Blaeu
Historische kaart van Katwijk aan Zee ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis Katwijk

De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen bouwden hier namelijk een nederzetting: Lugudunum. Tegen het eind van de 16e eeuw ontwikkelde de bloementeelt zich in dit gebied. In en rondom de gemeente Katwijk zijn nog restanten te vinden van de sierlijke residenties van de rijke families die in het gebied woonden. De Duitsers namen tijdens de Tweede Wereldoorlog het militaire vliegveld Valkenburg in en bouwden een barakkendorp in het bos ernaast. Eind jaren '60 had Katwijk de grootste vissersvloot van Nederland met 180 schepen. Inmiddels is vooral Katwijk aan Zee een bekende Nederlandse badplaats

Meer monumenten informatie

Voor meer monumenten informatie over monumenten in Katwijk: 

Naar boven