Van Sytzamawei 1, Friens

Herv. Kerk.

Op een hoge terp gelegen eenvoudig, driezijdig gesloten kerkje uit 1795, inwendig verrijkt met veertien rouwborden (1637-1843) van de familie Sytzama. In het koor zes grote gebeeldhouwde zerken Sytzama (1607-1759). Op het kerkhof vroeg 19e eeuwse grafkelder van de familie Van Sytzama. In de dakruiter klok van anonieme gieter uit de 13e eeuw, diam. 79,7 cm. Mechanisch torenuurwerk.

Eenklaviers mechanisch orgel met 5 registers, gemaakt door A. van Gruisen te Leeuwarden in 1819. In 1956 geplaatst in de hervormde kerk te Wadenoyen na restauratie door de firma Van Vulpen te Utrecht. In 1971 verkocht aan een particulier. In 1999 aangekocht door de hervormde gemeente Reduzum, Idaerd en Friens en geplaatst in de hervormde kerk van Friens.

Van Sytzamawei 1 9009 XD Friens Ja
D 200 Roordahuizum