Het in 1618-1621 door het toenmalige Spaanse bestuur aangelegde verdedigingsstelsel is nog compleet aanwezig. De unieke vestingwal is aan de Noordzijde, waar de stad niet kon worden geïnundeerd, het steilst en het hoogst (ruim 10 meter). Aan de Zuidzijde is de hoogte iets minder maar toch altijd nog 8 meter. De aardwerken omvatten een negental bastions, aan de Oostzijde een ravelijn en aan de Zuidzijde een extra verdedigingslinie. De wal telt slechts op drie plaatsen een doorgang: de Bagijne Poort, de Dubbele Poort en de Gentse Poort. In de nabijheid van de Dubbele Poort de opgenomen overblijfselen van een voorganger.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Hulst Vestingwal rond Hulst , Hulst Ja