Kerkstraat 42, Hengelo (Gld)

Ned. Herv. KERK (St. Remigius). Laatgotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor, schip en zijbeuken onder een dak en ingebouwde, zeer monumentale toren met speklagen en getraceerde nissen. De kerk is geheel met kruisribgewelven overkluisd en heeft pijlers tussen zijbeuken en schip. Ten noorden van het koor de sacristie. Koor ca. 1400, schip en toren XV. Restauraties in 1839 en 1955-1960. In het koor fresco's: apostelfiguren (XV A) en tegen de oostelijke muur van de noorderzijbeuk: Driekoningen en twee heiligen (XVb?). Geconserveerd 1930. Inventaris: kansel (XVII), 21 koperen wandluchters (XVII). Twee-klaviers mechanisch orgel met van oorsprong een aangehangen pedaal, gemaakt door J. Proper uit Kampen in 1894. In 1977 gerestaureerd door de fa. Hendriksen & Reitsma. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1446, diam. 104 cm. en één van P. van Trier, 1612, diam. 138 cm. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld.

Kerkstraat 42 7255 CB Hengelo (Gld) Ja
K 3716 Hengelo Gelderland