Raamstraat 1, Hasselt

Hoekpand met verdieping en schilddak. Dit ten dele onderkelderd pand heeft een kern die teruggaat tot de eerste helft van de 17e eeuw. Langs de Raamstraat bevindt zich een lage, niet onderkelderde aanbouw die smaller is dan het hoofdhuis en dateert uit de 18e of 19e eeuw. Tot de oudste periode behoort het meeste metselwerk van de zijgevels, het zesdelige kruis-tongewelf in de zuidoostelijke hoek aan de voorzijde, het kozijn van de deur naar de aanbouw en de grenehouten enkelvoudige balklagen met de eikehouten consoles. De voorgevel met rechte kroonlijst dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw, waarbij de voordeur en de dakkapel Lod. XVI/Empire stijlkenmerken tonen. Uit deze periode dateren de kozijnen met een kwart-hol en een kwart- bol profiel, de kap waarin hergebruikt eikehout is verwerkt, diverse houten kasten, een glazen deurtje op de begane grond en een bedstede op de verdieping. Gebouw van algemeen belang wegens kunst- en bouwhistorische waarden.

Raamstraat 1 8061 GW Hasselt Ja
A 1628 Hasselt