Haven 54, Geertruidenberg

Het Arsenaal, of landsmagazijn, gebouwd naar ontwerp van Philips Willem Schonck met gebeeldhouwde hardsteenversieringen van Guilliam Carrier, 1770- 1778. Bakstenen gebouw dat een vierkante binnenplaats omsluit. De middenpartij van de gevel aan de Haven vertoont een geverfde hardstenen bekleding om de ingangspoort, in het boogveld het wapen van het voormalige gewest Holland, te midden van krijgstrofeeën. Ter weerszijden van de drie ingangen gegoten vuurmonden als schamppalen. De zuidgevel, uitziende op de voormalige Hoofdwacht aan de Markt, vertoont een hardstenen middenpartij met poort. Alle vensters met hardstenen omlijstingen.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats oorspronkelijke functie Ja
Haven 54 4931 AH Geertruidenberg Ja