Franekerweg 47, Tzum

Herv.Kerk met toren op verhoogd kerkhof. Langgerekt kerkgebouw in verschillende perioden ontstaan uit een romaans tufstenen schip; koor gotisch, evenals de forse toren met zeer hoge spits uit 1548/'49, blijkens stichtingssteen. In de kerk preekstoel uit 1699 met achterschot en klankbord; drie koperen kronen, houten wijzerbord uit 1722 tegen de torenmuur op de kerkzolder. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk in kas van G. Stevens uit 1760. Orgel werd in 1764 door A.A. Hinsz gebouwd met gebruikmaking van enig pijpwerk van Stevens. Klokkestoel met gelui van drie klokken, waarvan één van G. van Wou, en J. Schonenborch, 1525, diam. 141 cm., en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1906, later voorzien van electrische opwinding. In de muur van een zijbeuk van de kerk is een zonnewijzer aangebracht. Op het randschrift staat links: 1 SEPTEMBER en rechts: 20 DECEMBER. De zonnewijzer is tijdens de restauratie tussen 1970 en 1976 vernieuwd.

Franekerweg 47 8804 NA Tzum Ja